Frissítve: 16:06 Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte az Akbar Irak internetes portál.

 

 

Amit eddig tudunk

 

  • A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, több mint 21 ezer néző volt a Manchester Arénában
  • Az öngyilkos merénylő az előcsarnokban robbantotta fel magát egy házi készítésű pokolgéppel
  • A rendőrség tájékoztatása szerint eddig 22 halott és 59 sebesült,többségük tizenéves lány
  • A terrorellenes egységek terrortámadásként vizsgálják az ügyet, egyelőre nem magányos merénylőként kezelik az elkövetőt
  • A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget
  • A rendőrség őrizetbe vett egy 23 éves férfit a merénylettel kapcsolatban
  • Az első két azonosított áldozat egy 8 éves kislány és egy 18 éves fiatal nő.

 

 hirdetes_300x300  

 

Két áldozatot már azonosítottak a hatóságok. Az egyikük mindössze 8 éves volt. Saffie Rose Roussos az édesanyjával és nővérével ment el a koncertre, nem élte túl a robbantást. Anyját és nővérét két különböző kórházba szállították.

 


A másik áldozat egy 18 éves fiatal nő, Georgina Callander. A sérültek között 12 gyerek van.

 

A rendőrség közben nagy erőkkel rohamozott meg a délután folyamán egy Whalley Range-i lakást, ahol nemsokkal ezután ellenőrzött robbantást hajtottak végre a kiérkező tűzszerészek – számolt be a TheGuardian.com.

 

A legutolsó információk szerint az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a Manchesterben elkövetett öngyilkos merényletért, az IÁ kötődését azonban nyugati források még nem erősítették meg.

 

A brit rendőrség közben folyamatosan razziázik. Már letartóztattak Manchester déli negyedében egy 23 éves férfit, akit kapcsolatba hoztak a támadással vagy az elkövetőkkel. Nem sokkal dél után érkezett a hír, hogy tucatnyi rendőrautó és rohamkocsi ütött rajta egy Whalley Range-i lakáson. Nem sokkal ezután ellenőrzött robbantást végeztek a kiérkező tűzszerészek.  Egyelőre nem tisztázott, hogy van-e kapcsolat a két razzia között.

 

 

A hatóságok a 18 éves Georgina Callandert nevezték meg a manchesteri terrortámadás áldozatai közül az elsőként. Az áldozatok között sok a gyerek

 

A szlovák külügyminisztérium közleménye szerint egyelőre nincs információjuk szlovákiai áldozatról vagy sérültről. A turistákat arra szólították fel, hogy egyelőre kerüljék el Manchester városát.

 

 

A rendőrség megerősítette, hogy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az előcsarnokban. Egyelőre nem tudni, hogy magányos támadóról beszélünk, vagy voltak-e társai. A rendőrség különleges egységei még mindig a városban tartózkodnak. Szemtanúkat keresnek, különös tekintettel azokra, akik esetleg felvételeket, videót készítettek a tragédiáról és az azt követő eseményekről – valószínűleg rekonstruálni akarják az esetet, hogy a merénylő esetleges társait és kézre kerítsék.

 

A britek a merényletre való tekintettel felfüggesztették a választási kampányt, fontolgatják, hogy lehalasztják az iskolaév végi vizsgákat is az iskolákban.

 

 

A manchesteri rendőrség kedd hajnali tájékoztatása szerint legalább tizenkilencen életüket veszették, ötvenen megsérültek a Manchester Arena rendezvényközpontban előző éjjel történt robbanásban. A rendőrség közölte azt is, hogy terrorcselekményként kezeli a történteket.

 

Még az éjjel 400 rendőr szállt ki a helyszínre. Felkérték a lakosságot, hogy adják át felvételeiket, fotóikat, videóikat, melyeket készítette, segítve a nyomozást.

 

Kép: telegraph.co.uk

 

Hajnalban a terrorelhárító szolgálatok a közelben egy gyanús tárgyat is találtak, amelyet ellenőrzött robbantással megsemmisítettek. Később tudatták: a gyanús tárgy nem robbanószerkezet volt.

 

21 ezren voltak a csarnokban

 

A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében.

 

A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal, köztük gyerekek is voltak.

 

 

A robbanás utáni pánik pillanatai:

 

 

 

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

 

Az elmúlt 12 év legsúlyosabb terrortámadása Nagy-Britanniában

 

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

 

Ariana Grande a koncerten. Kép: telegraph.co.uk

 

A kedd hajnali manchesteri robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik pályaudvara, a Manchester Victoria Station.

 

A hatósági tájékoztatás szerint a robbanás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

 

Második legmagasabb terrorkészültség Nagy-Britanniában

 

Londonban kedd hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket.

 

Kép: theguardian.com

 

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – a londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

 

A BBC amerikai biztonsági illetékeseket idézett, akik nem zárták ki, hogy öngyilkos merénylet történt, de brit hivatalos részről ezt egyelőre nem erősítették meg.

 

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

 

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

 

Nyomozók a terrortámadás helyszínén. Kép: sme.sk

 

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

 

A konzervatívok felfüggesztik választási kampányukat

 

Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt a hétfő éjszakai manchesteri robbantás miatt felfüggeszti választási kampányát – jelentette nevük mellőzését kérő pártforrásokra hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna kedd hajnalban.

 

Theresa May a feltételezett merénylet után úgy nyilatkozott, hogy a kormány igyekszik minden részletet megtudni „arról, amit a rendőrség megdöbbentő terrortámadásként kezel”. A miniszterelnök egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

 

Cikkünket frissítjük.

 

MTI/ČTK/Sme.sk/hirado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!