Annak ellenére, hogy Szlovákia az élbolyba tartozik több átláthatósági  reform bevezetésében, továbbra sem akadnak horogra a nagy halak, így nehéz megbüntetni a magas pozíciót betöltő politikusokat vagy nagyvállalkozókat. 

 

A Transparency International Slovensko (TIS) elemzése szerint 2014 óta csak négy választott köztisztviselőt ítéltek el, köztük egy polgármestert és három községi önkormányzati képviselőt. A TIS szerint ezért az állapotért leginkább az ügyészség és rendőrség a felelős.

 

Matej Šimalčík elemző megjegyezte, hogy a főügyészség a legutóbbi három év során az ügyészség a korrupciógyanús esetek 15 százalékát leállította.  A FOCUS ügynökség áprilisi felmérése szerint a lakosság 42 százaléka a bíróságokat okolja a korrupció nem megfelelő mértékű büntetéséért. A valóság viszont  más képet mutat, ugyanis a Speciális Büntetőbíróság 244 jogerős ítéletének megvizsgálása után kiderült, hogy a legutóbbi három évben az esetek 94 százalékában ítélik el a vádlottakat.

 

 hirdetes_300x300  

Korrupcióellenes bíróság

 

A TIS szerint mindenképp jó hír, hogy a 2011-2014-es időszakkal összehasonlítva megháromszorozódott az olyan megoldott esetek száma, amelyeknél a kenőpénz több mint 1000 euró volt – ezek az összes eset több mint negyedét tették ki.

 

Míg 2011 és 2014 között az ítéletek felét a legfeljebb 20 eurós kenőpénzzel együtt járó esetek képezték, ez az arány a legutóbbi három évben negyedére csökkent. A Transparency szerint a bírósági ítéletek is elég hamar érkeznek, a bűncselekmény elkövetését követően egy éven belül a korrupciós ügyek felében ítéletet hoznak, 80 százalék pedig kevesebb, mint két évig tart.

 

A FOCUS ügynökség felmérése azt is megmutatta, hogy már az emberek 40 százaléka hajlandó bejelenteni a korrupciót – ez új rekord.

 

„Budamar” ügy

 

A szervezet azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy 2016-ban csak 55 jogerős ítélet született, 2017 első félévében 41 esetet zártak le. A Transparency ezért három intézkedést javasol a jelenlegi állapot javítása érdekében. Megoldás lehet a nagyobb átláthatóság, ugyanis csak minden hetedik lezárt esetnél tudja a nyilvánosság elolvasni az indoklást az ítélettel együtt.

 

A  TIS magasabb büntetéseket javasol a közvetett korrupcióért, példaként a „Budamar” ügyet említette, amelyben a társaság képviselői hárommilliós kenőpénzt kértek és 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Egy nő, aki 20 eurót próbált meg fizetni a gondozói járulék bebiztosításáért két év felfüggesztettet kapott, esetét ugyanis lefizetésként és nem közvetett korrupcióként vizsgálták.

 

A civil szervezet harmadik javaslata az ügyészség és rendőrség megtisztítása a politikától, ugyanis a nagy korrupciós botrányok kivizsgálásának hiánya kérdéseket vet fel a magas rangú köztisztviselők vizsgálatának függetlenségével kapcsolatban.

 

 

Webnoviny.sk
Kép: infomovar.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!