Hátborzongató esetről számolt be a sajtó pénteken. Egy négyéves kanadai kisfiú furcsán kezdett el viselkedni az óvodában, agresszív volt társaival, gyakran bújt az asztal alá és vicsorgott, farkasoktól, zombiktól és szellemektől kezdett félni.

 

Egy kanadai homeopata, Anka Zimmermann úgy vélte, hogy a fiút két éves korában megharaphatta egy veszett kutya, vagy egy olyan, amelyik épp akkor kaphatott veszettség elleni oltást. Hasonló esettel azonban még soha senki sem találkozott.

 

Az igazán megdöbbentő, hogy a nő elkezdte kezelni a gyereket – veszett kutya nyálával. Zimmermann ráadásul nem gyermekorvosként végzett: pszichológiát, természetgyógyászatot és jógát tanult az egyetemen. Ahogy a legtöbb homeopatának, az ő meggyőződése is az, hogy az ember testi problémái a lelki gondok miatt alakulnak ki, mert „felborítják az energiaáramlást”.

 

 hirdetes_300x300  

A homeopátia lényege az a hit, hogy a betegségek azok forrásával gyógyíthatóak, vagy olyan anyagokkal, amelyek ugyanazt a hatást váltják ki – kutyaharapást szőrével, azaz ez esetben kutyanyállal. Vannak feljegyzett esetek, mikor a bőrkiütéseket a homeopata mérges szömörcével kezelte.

 

„Egy perccel azután, hogy odaadtam Jonahnak az orvosságot, a kisfiú elmosolyodott. Kezdtem reménykedni, hogy talán rendbe jön”

 

idézte a homeopatát a Business Insider.

 

Egyelőre nem tudni, mi történt a gyermekkel. Zimmermann azonban olyan lelkes volt, hogy „sikeréről” beszámolt az interneten. Az orvosok és számtalan szülő pedig azonnal kritizálni kezdte. A cikket végül törölte, de már késő volt.

 

A legfőbb probléma a homeopátiás „kezelésekkel”, hogy egyetlen megbízható gyógyulási esetet sem sikerült még hozzájuk kötniük. Röviden: nem működnek. Az oldatok, amelyeket betegeiknek adnak, gyakran igencsak veszélyesek, vagy éppenséggel nem veszélyesek, de semmilyen hatásuk sincs.

 

Bár valódi felgyógyulást nem jegyeztek fel a homeopaták javára, tragikusan végződő kezeléseket már igen. Az USA-ban 2016-ban több tucat kisgyermek halt meg és több száz szenvedett súlyos egészségkárosodást egy homeopata gyógyszer miatt, ami elvileg a fogzást hivatott segíteni.

 

A kis Jonah esetével kapcsolatban az orvosoknak van egy elég meggyőző ellenérvük, amit Jen Gunter nőgyógyász és gyógyászati mítoszvadász így foglalt össze:

 

„Azoknak a természetgyógyászoknak, akik veszett kutya nyálából készített oldatot használnak, szilárdan kell hinniük abban, hogy valamikor 1895-ben egy lelkes természetgyógyásznak sikerült veszett kutya nyálat gyűjtenie anélkül, hogy maga is megfertőződött volna, majd pont olyan mértékben hígítania azt, hogy biztonságos legyen”

 

Jelen pillanatban hivatalos orvosi diagnózist még nem állítottak fel a kis Jonah esetében.

 

BusinessInsider.com, Sme.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!