A szlovák és a magyar kormány kettős mérce alkalmazásával vádolja az osztrák kormányt az Ausztriában munkát vállaló külföldi uniós állampolgárok gyermekeire fizetett családi pótlék megkurtítása miatt.

 

Az osztrák kormány már elfogadta, most a parlamenten a sor. Ha az is rábólint a konzervatív kormány javaslatára, már csak Brüsszel akadályozhatja meg annak hatályba lépését. Ausztria egyébként egyike azoknak az uniós országoknak, akik a Brexit utáni kisebb EU-ban kevesebb hozzájárulást fizetnének a közös kasszába.

 

Az osztrák kormányzópártok javaslata szerint a külföldiek számára a családi pótlék nagyságát a hazájuk árszínvonalához igazítanák. Jelenleg egy Ausztriában munkát vállaló szlovákiai állampolgár gyermekenként 172 euró kap havonta – a javaslat szerint ez 108 euróra csökkenne. Az Eurostat 2014-es adatai alapján a szlovákiai árszínvonal az uniós átlag 64 százaléka.

 

 hirdetes_300x300  

A magyarországi munkavállalóknál a csökkenés még nagyobb lenne, ott ugyanis az árszínvonal alacsonyabb, így a jelenlegi családi pótlék 94 euróra csökkenne.

 

Ha ugyanannyit adóznak, miért kapnának kevesebbet? 

 

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter a Pravda szlovák napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott:

 

„Az a szlovák, aki Ausztriában dolgozik és ott fizet adót illetve járulékokat, nem szabadna, hogy kevesebb kedvezményhez férjen hozzá a szociális rendszerből, mint egy ottani állampolgár”

 

A smeres miniszter úgy véli, hogy az intézkedés növeli az uniós állampolgárok közti különbségeket és aláássa a szociális rendszerek közelítését az EU-ban.

 

A szlovák külügy szerint az osztrák családi pótlékok visszavágása “nincs összhangban az uniós joggal”

 

Ausztria minden évben 273 millió eurót fizet ki más tagállamokban élő gyermekek után családi pótlék formájában, ebből 63 millió euró Szlovákiába áramlik (csaknem az egy negyede). Az osztrák kormány évi 100 millió eurót akar megtakarítani az intézkedéssel.

 

Az elsők között tiltakozott a javaslat ellen Magyarország. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott:

 

„Nem fogadjuk el, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok”

 

A brit hivatkozási alap

 

Az osztrák álláspontot azonban a belpolitika is meghatározza. A szélsőjobbosnak tartott FPÖ berkeiből származó javaslat elsősorban a migrációra érzékenyebb választók megszólítását szolgálná. Ráadásul az osztrák kormány arra az uniós brit egyezségre hivatkozik, amit a 2016-os Brexit-népszavazás előtt hoztak tető alá.

 

Az ugyanis engedélyezte, hogy a brit kormány csökkentse az uniós állampolgároknak biztosított juttatásokat. A britek eredetileg kivételeket nem tartalmazó javaslattal álltak elő, ám Brüsszel elérte, hogy csak az új vendégmunkásokra vonatkozzon az intézkedés. Aztán jött a Brexit-népszavazás, és az egyezmény értelmét vesztette.

 

Az osztrákok azonban épp a brit javaslattal védik saját kezdeményezésüket. A Pravda által megszólított Ausztriában dolgozó szlovákok szerint az osztrákoknak nem annyira a visegrádi országokban élőkkel van gondja, mint inkább a saját közösségükbe bezárkózó és nehezen integrálódó törökökkel illetve a volt jugoszláv tagköztársaságokból származókkal.

 

Nem mindenkinek kell tartania az osztrák családi pótlék csökkentésétől

 

Változások az idősgondozás területén is várhatók

 

Azt is kiemelték, hogy a családi pótlék megkurtítása a legkevesebbet keresőket sújtja igazán. Például a kétgyermekes idősgondozókat, akik havi 800 eurót keresnek. A 172 eurós családi pótlék nem sokat segít az életvitelszerűen ott élőknek, mert egy főiskolai internátusi szoba havi bérlete 700 eurónál kezdődik Bécsben. Miközben ennek töredékéért lehet bérelni egy jobb diákszállást Pozsonyban.

 

Azonban nem a családi pótlék az egyetlen változás, ami az Ausztriában dolgozókat fenyegeti. Az idősgondozás ágazatában is módosítások készülnek. Jelenleg ugyanis az az osztrák nyugdíjas, aki idősek otthonába vonul, elveszti vagyonát (átíródik az államra), ezért sokan kifizetődőbbnek tartották egy idősgondozó foglalkoztatását. Ám egyre több szó esik arról, hogy véget vetnek ennek a gyakorlatnak, így akár jelentősen csökkenhet a gondozói munkahelyek száma is.

 

Richter: Ha most ebbe belemegyünk, az Uniónak vége

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: theSun.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!