Július második hetében Nyárasd község néhány háztartása névtelen levelet kapott a postaládájába. A kilétüket nem vállaló szerző(k) ebben arról ír(nak), hogy a III. osztályú utak II. osztályúra való átminősítése várható, mely káros hatással lesz a polgárokra. A levélben Bacsó László Nyárasd polgármesterét, Lojkovič Sámuel Nagymegyer polgármesterét és Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert azzal gyanúsítják, hogy mindezt a lakosok kárára tennék.

 

Kéretlen levél: az arcá(uka)t nem vállaló személy(ek) véleménye

 

A Körkép.sk utánajárt, mennyi valóságtartalma van a levélnek.

 

Mint ismert, a teherforgalom egyre növekszik, amely alól Nyárasd – Ekecs – Nagymegyer sem kivétel. A községek önkormányzatai a lakosok kérésére az utak tehermentesítése érdekében az 561-es másodrendű főút említett településeket érintő útszakaszának átminősítését még 2015 végén kérvényezték Nagyszombat Megye Önkormányzatánál.

 hirdetes_300x300  

 

A III/1400-as Nyárasd – Alistál közötti 63-as elsőrendű főútra vezető útszakaszon jelenleg a törvény értelmében nem mehetne kamion, így több kamionsofőr a lakott területeken át (Nyárasd – Ekecs – Nagymegyer) vezető utat kell, hogy választja úticéljának eléréséhez.

 

Nyárasd község főútján Ekecs irányából érkező kamion a koraesti órákban

 

A témával kapcsolatban Bacsó László Nyárasd polgármestere és Nagyszombat Megye Önkormányzata mellett működő közlekedésügyi bizottságának elnöke a Körkép.sk-nak elmondta, hogy a kérelemmel céljuk a polgárok panaszaira való megoldás keresése mellett az utak tehermentesítése volt.

 

„Nagyszombat Megye Önkormányzata az Alistál – Nyárasd községeket összekötő út harmadosztályról másodosztályúra való átminősítésének folyamatát elindította, méghozzá a közlekedésügyi minisztériumhoz benyújtott kérvényével. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, feltételül szabták, hogy míg ők a vasúti átjáróhoz sorompókat építenek, addig a megye az utat újítja fel. A minisztérium kis csúszással ugyan, de teljesítette az ígéretét.” – részletezte a polgármester.

 

Az Alistál – Nyárasd közötti út

 

Ez idő alatt a megyei vezetésben változás történt, és jelenleg már a megyei önkormányzaton múlik az ügy folytatása. „Az említett III/1400-as út előreláthatóan idén vagy jövőre kerülhetne felújításra. Miután ez megtörténik, sor kerülhetne az út átminősítésre, ami a minisztérium hatásköre.” – tudtuk meg a megye közlekedésügyi bizottságának elnökétől.

 

Bacsó László hozzátette, hogy az útdíj-kötelezettség bevezetése előtt a kamionok korábban is Nyárasd – Alistál között jártak. „Az átminősítéssel Ekecs irányában Nyárasd egy részét megkímélnénk a kamionforgalomtól. Igaz, félsiker, de legalább a község mintegy fele tehermentesítve lehetne.” – fogalmazott.

 

A települések életében nagy port kavarnak a kamionok

 

A község önkormányzata minden tőle telhető intézkedést megtesz a falu tehermentesítése és a polgárok nyugalma érdekében. „A kamionforgalom nagyságával mi is tisztában vagyunk, így ennek érdekében a helyi képviselő-testület 2015 novemberében az utak átminősítésének kérvényezését egy tartózkodás mellett megszavazta.” – zárta Bacsó László.

 

A kamionforgalom mértékével az érintett települések önkormányzatai is tisztában vannak.

 

Nyárasd polgármestere a levéllel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy névtelen irományokkal nem szokás foglalkozni, hiszen az írója nyilván csak a novemberi helyhatósági választásokkal összefüggésben kezdett el foglalkozni a témával, illetve a levélíró(k) azt a látszatot kelti(k), mintha itt valami titkos dolgot fedett(/tek) volna fel, miközben 2015 ősze óta ez egy minduntalan aktuális, szervezés alatt lévő dolog.

 

Nyárasd község Ekecs községet érintő Nagymegyer felé vezető útja

 

Lojkovič Sámuel Nagymegyer polgármestere a levélben megfogalmazott vádakkal kapcsolatban a Körkép.sk-nak adott válaszában biztosította a polgárokat arról, hogy a célkitűzésnél az ő érdekeiket tartották szem előtt.

 

„Mindenekelőtt szeretném biztosítani, az érintett megyei kezelésben levő közutak átminősítésének célja az érintett községek lakosai életminőségének pozitív irányban történő változását, valamint a II. és a III. osztályú útjaink minőségének megóvását hivatottak javítani.”

 

A nap minden szakaszában számos kamion halad át az említett településeken

 

A város polgármestere az útszakaszok átminősítésének lényegét ismertetve összegezte, hogy „A kamionforgalomnak az 561-es útról a III/1400-as ( II. osztályba sorolása folyamatban van) útra való elterelés és az I/63-as útra való ráterelés éppenhogy mentesíti Nyársd község II/561-es útszakaszát és az Ekecs – Apácaszakállason végigvezető útszakaszt. A változtatás továbbá megóvná Nagymegyernek a kamionforgalom által tönkretett útszakaszát az egész belvárosban a VMK-tól a körforgalmon át egészen a 13-as első osztályú útra való letérőig.”

 

Kamionok jönnek-mennek zavarva a polgárok nyugalmát

 

A folyamatban érintett települések Nyárasd, Ekecs és Nagymegyer.  „Közös szándékunk a lakosság panaszát és kezdeményezését figyelembe véve született és azt kívánja szolgálni, mérlegre téve, hogy hány embernek tudunk így segíteni életminőségük javításában és az útjaink megóvásában.” – nyomatékosította hírportálunknak Lojkovič Sámuel.

 

A fentiek tehát bizonyítják, hogy a levél tartalma nem felel meg a valóságnak, s mindössze részinformációkat tüntettek fel benne. A tények magukért beszélnek.

 

Körkép.sk

 

Fényépek: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!