Az államfő ma értékelte a választások után kialakult helyzetet. A Körkép.sk a sajtótájékoztatóján elhangzottakat közli magyar fordításban.

 

Jó reggelt,

 

Meghívtam önöket, hogy arról tájékoztassak, hogyan a szombati parlamenti választások utáni lépéseimről tájékoztassak.

 

Azt gondolom, hogy senki nem állíthatja, hogy az eredmények nem lepték meg. Más eredményeket kaptunk, mint amivel maguk a politikai pártok is számoltak. Több új párt is bejutott a törvényhozásba. És a radikális politikai extrémizmus is megjelent a parlamentben. Összességében a választók szombaton úgy döntöttek, hogy összetett helyzet alakult. Több választóvonal is van a bejutott politikai pártok között – némelyiken felül lehet emelkedni, némelyiken nem, és ez nem is lenne szerencsés. És némelyiken nem lesz könnyű felülemelkedni, bár erre vélhetően  szükség les. Megválasztott képviselőinknek meg kell birkózniuk ezzel a helyzettel.

 

A mai nap folyamán és holnap reggel egymás után találkozok a megválasztott politikai pártok elnökeivel, kivéve Kotleba urat, hogy felmérjem, hogyan látják a stabil kormánytöbbség létrehozását egy értelmes programnyilatkozattal.

 

Mivel a helyzet összetett, fontosnak tartom, hogy átgondoltan cselekedjünk. Én úgy fogok cselekedni, hogy lépésről lépésre felmérjük – megerősítsük vagy kizárjuk – az egyes lehetőségeket és kizárjuk, amire esélytelen.

 

Ezért készen állok arra, hogy már az első kör után, kedden, megbízzam a kormányalakítással a Smer elnökét, aki a legtöbb szavazatot szerezte. És megbeszélem vele a megbízás határidejét is.

 

Végül, szeretném megköszönni, és remélem, hogy minden párt tisztában van azzal, mit üzentek nekünk a választók. Azt gondolom, hogy ez már a sokadik választás egymás után, melyen üzentek. Mégpedig, hogy drámaianjavítanunk kell az emberek államba vetett bizalmán. Azt gondolom, hogy a választók ezúttal olyan hangosan üzentek, hogy azt nem lehet nem meghallanunk.

 

Nem gondolom, hogy veszélyben lennének az értékek nálunk, amiről politikusként előszeretettel beszélünk. Az emberek viszont tudtunkra adták, hogy elvárják, hogy ezek az értékek konkrét eredményeket hozzanak a mindennapjaik számára.

 

Azt sem gondolom, hogy ezután a választás után különösebben el kellene lennünk varázsolva attól a politikustól és attól a párttól, amelyik a parlamentbe jutott. Kormányra és ellenzékre van szükségünk, melyek meggyőzik az embereket, hogy a választások nem csak tüntetés, valaminek az elutasítása.

 

Gratulálok minden pártnak és jelöltnek, aki mandátumot szerzett, és sok sikert kívánok nekik.“

Andrej Kiska

 

 

Vyhlásenie k voľbám

Sledujte naživo moje vyhlásenie k výsledku volieb a ďalším krokom.Dnes v priebehu dňa a zajtra ráno sa postupne stretnem s predsedami zvolených politických strán, s výnimkou pána Kotlebu – aby som zistil, ako vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu za zmysluplným programovým vyhlásením.Po tomto prvom kole rozhovorov som rozhodnutý už zajtra poveriť predsedu strany Smer, ktorá získala vo voľbách najviac hlasov, zostavením vlády a väčšinovej koalície, ktorá by za takouto vládou stála. A budem s ním diskutovať aj o termínoch tohto poverenia.Dúfam, že sú si všetky politické strany vedomé toho, čo nám odkázali voliči. Osobne si myslím, že už nejaký čas a vo viacerých voľbách po sebe odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. Myslím, že tento raz to voliči odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť.Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, o ktorých ako politici radi hovoríme. Ľudia však dali najavo, že očakávajú, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život.Rovnako si nemyslím, že by sme mali byť po týchto voľbách nejako osobitne uhranutí jedným menom politika alebo jednou stranou, ktorá sa dostala do parlamentu. To, čo potrebujeme, je vláda, ale aj opozícia, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám čoraz viac iba protestovať.Chcem zagratulovať politickým stranám a kandidátom, ktorí boli zvolení do parlamentu – a zaželať im, aby sa im to podarilo.

Gepostet von Andrej Kiska am Montag, 7. März 2016

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!