Marian Kotleba ma levéllel fordult a szlovák parlament elnökéhez Andrej Dankohoz (SNS), amelyben arra kéri őt, április 18-án, hétfőn, egyperces néma csenddel tisztelegjenek a törvénytelen kivégzések, és az igazságszolgáltatásban elkövetett tévedések minden áldozata előtt a parlamentben.

 

Kotleba kérdőre vonta Dankot, hogy tudatában van-e a parlament elnöke annak, milyen napra hívta össze a parlament ülését: „Ha nem tudatosította április 18. jelentőségét, szeretném emlékeztetni, hogy ez a nap fekete betűkkel írta be magát a szlovák nemzet történelmébe” – írja Kotleba.

 

Ezen a napon végezték ki ugyanis Jozef Tisot, Kotleba szerint a szlovák történelem egyik legnagyobb alakját. „A férfi, akit joggal tekint minden hazafi a szlovák államiság, és a kereszténység mártírjának a bolsevizmus elleni harcban” – fogalmazott Kotleba.

 

 hirdetes_300x300  

Jozef Tiso elítélése

 

Tisot az amerikai titkosszolgálat tartóztatta le 1945. június közepén. Pere 1946. december 2-a és 1947. április 15-e között zajlott Pozsonyban a Nemzeti Bíróság előtt. A szlovák néppárti erők – Szlovákiát éltetve – felmentéséért emeltek szót, amivalószínűleg csak erősítette a baloldal, illetve a csehek, „csehszlovákok” eltökéltségét elítélésében.

 

Jozef Tiso (1887-1947), az Első Szlovák Köztársagág elnöke (Hivatali idő: 1939. október 26. – 1945 április). (Kép: Wikipédia).

Nem tartotta magát bűnösnek

 

A Tiso-per anyagai meghökkentő tényről tanúskodnak: mint fővádlott, a per folyamán egyszer sem vallotta magát akárcsak részben is bűnösnek, semmiféle felelősséget nem vállalt a Szlovákiában 1938 októbere és 1945 márciusa között történtekért.

 

Egy pillanatig sem kételkedett politikájának és tetteinek helyességében. Büszkén jelentette ki, hogy a bíróság által feltárt tények ismeretében is – az adott körülmények között – ugyanúgy cselekedne, mint ahogy az állam és a párt első embereként cselekedett.

 

A pert lezáró ítélet szerint Jozef Tisót halálra ítélték, kegyelmi kérvényét a Szlovák Nemzeti Tanács Elnöksége elutasította. Tisót 1947. április 18-án reggel végezték ki.

 

Személyében a szélsőséges szlovák nacionalisták nemzeti hőst, mások a szlovákiai zsidóság tudatos megsemmisítőjét, vagy – az enyhébben megítélők – elvakult politikust látnak.

 

TASR/Wikipedia
Nyitókép: Wikipedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!