Simon Zsolt, független parlamenti képviselő javaslattal állt elő, miszerint tegyék kötelezővé a középiskolások számára a dél-lengyelországi auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor látogatását azért, hogy megismerjék a második világháború és a holokauszt borzalmait.

 

Egy ilyen tanulmányi kirándulás után talán több fiatal pártolna el a szélsőséges nézeteket valló csoportoktól – nyilatkozta Simon.

 

A független képviselő javaslatát az ellenzék is támogatná, kivetél ez alól Marian Kotleba ĽS Naše Slovensko pártja.

 

 hirdetes_300x300  

Mai FELHÍVÁS A SZLOVÁK KORMÁNY RÉSZÉREMi, a Szlovák Köztársaság Törvényhozásának alulírott képviselői kérelmezzük a…

Gepostet von Simon Zsolt am Donnerstag, 21. April 2016

 

Simon szerint foglalkozni kell azzal, miért menekülnek a fiatalok a szélsőséges eszmékhez. „Valahol valami nagyon elromlott az oktatásban, a táborok meglátogatása így kézenfekvő megoldás lehetne. Ha a fiatalok meglátják, hogyan működtek a koncentrációs táborok, milyen borzalmakat követtek el a fasiszták az emberekkel, biztosan nem fogják tömegesen támogatni az efféle pártokat” – nyilatkozott Simon.

 

szallasoutlet.hu
Út Auschwitzba. (Kép: szallasoutlet.hu).

 

Németországban már a tanterv része a koncentrációs táborok látogatása

 

Hasonló tanulmányi kirándulásokat gyakorta szerveznek Németországban is. A diákok a történelemórák keretén belül látogatják az egykori koncentrációs táborokat. A németországi tantervekben fontos szerepet kap Németország kudarcainak vizsgálata a  II. világháború során, ugyanúgy az egyes történelmi események feldolgozása is. A holokauszt nemcsak a történelemórákon, hanem az irodalomórákon is előtérbe kerül.

 

Az SNS már felvetette a táborlátogatást

 

2008-ban a szlovák parlamentben hasonló javaslat már elhangzott, akkoriban Ján Mikolaj (SNS) vetette fel a diákok kötelezően auschwitzi látogatását, de a javaslat végül nem került tantervbe.

 

Holocaust-memorial-day-70-years-liberation-554385
A koncentrációs táborokban egészséges gyermekek tucatjait küldték a halálba. (Kép: express.co.uk)

 

A koncentrációs tábor online is megtekinthető

 

Az auschwitz-birkenaui múzeum 2014-től az interneten keresztül is megtekinthető. A tábor honlapján több mint 200 panorámaképet láthatunk az egykori náci német megsemmisítő tábor épületeiről. Az internetes megtekintés lehetősége leginkább oktatási célokra szolgál.

 

A honlap látogatói többek között megtekinthetik az őrtornyokat, a sterilizációs kísérletekről ismert 10. blokkot, vagy a tábor földalatti celláit.

 

Aushwitz-virtual-tour.-Photo-screenshot.
Virtuális séta Auschwitzban. Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor és egy sor koncentrációs tábor neve, amely három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt. (Kép: algemeiner.com)

 

A koncentrációs táborok a holokauszt előkészítésének fontos elemei voltak, körülbelül 1,1 millió embert öltek meg itt, akiknek mintegy 90%-a zsidó volt. A kivégzett zsidók 1/6-a az auschwitzi táborban vesztette életét.

 

Ezenkívül még megközelítőleg 150 000 lengyelt, 23 000 ezer cigányt, 15 000 ezer szovjet foglyot, 400 jehovistát és több tízezer más nemzetiségű embert szállítottak ide, akiknek nagyrésze meghalt a kivégzések, orvosi kísérletek, kényszermunka, éhínség vagy betegségek során.

 

Járd közbe az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Kattintás ide.

 

DenníkN/Panorama.auschwitz.org/Wikipédia

 

Nyitókép: smithsonianmag.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!