Új pártok jöhetnek létre Szlovákiában – a Liberálna strana (Liberális Párt) és a Sloboda a Priama demokracia (Szabadság és Közvetlen Demokrácia). A Belügyminisztériumnak már bejelentették, hogy elkezdték gyűjteni a regisztrációhoz szükséges 10 ezer aláírást.

 

A Sloboda a Priama demokracia-t a mostani választásokon a Priama demokracia színeiben induló Gabriel Karácsony szeretné megalapítani Milan és Eva Lajčiakkal. A Liberálna strana alapítói Denis Jurkovič, Radovan Jurkovič és Adrian Gabura.

 

Szlovákiában jelenleg 155 pártot tart nyilván a belügyminisztérium, amelyekből 87 felszámolás alatt áll – ezzel az egyik legtöbb regisztrált párttal rendelkező EU-tagállam vagyunk.

 

 hirdetes_300x300  

A pártalapítás és a választási törvény szabályozásának kérdése a parlament jelenleg gyengélkedő elnökének, Andrej Dankonak (SNS) köszönhetően került újra előtérbe, aki megszüntetné a pártok adásvételének és átíratásának lehetőségét. Anyagi lehetőségek függvényében az említett módokon bárki hozzájuthat pártokhoz, ráadásul ebben az esetben nem kell a törvény által előírt 10 ezer aláírást összegyűjteni.

 

A már korábban is létező, parlamenten kívüli Strany Občanov Slovenska (SOS) átnevezésével alapította meg Boris Kollár a választásokon sikeresen törvényhozásba jutó pártját, a Sme rodina-t is.

 

Hasonló körülmények között született meg közvetlenül a választások előtt Ľudovít Kaník pártja, a Demokrati Slovenska, amelynek korábbi neve Prosperita Slovenska volt.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Körkép.sk/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!