Az összeférhetetlenséget vizsgáló parlamenti bizottság ma jóváhagyta a Robert Kaliňák belügyminiszter elleni vizsgálat megkezdését. Az eljárás célja annak a gyanúnak a kivizsgálása, miszerint Kaliňák 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben a hiányos vagyonnyilatkozatot nyújtott be, vagyis megszegte az erre vonatkozó törvényt.

 

Az eljárás megkezdését Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) és Ľubomír Galko (SaS) kezdeményezte, amit a testület egyhangúan elfogadott. A bizottság minden évre külön vizsgálatot indít.

 

„Robert Kaliňák olyan információkat említ meg a médiában, miszerint olyan nagyságú összeget adott kölcsön, ami már meghaladja a vagyonnyilatkozatban történő kötelező feltüntetés határát, illetve olyan vállalat tulajdonrészét vásárolta meg, amelynek követelései szintén meghaladják a határt, amit a törvény megszab a vagyonnyilatkozatban történő kötelező feltüntetésről”, mondta a bizottság elnöke, Martin Poliačik (SaS).

 

 hirdetes_300x300  

Ez alapján, ha a gyanú igaz, a belügyminiszter elmulasztotta bevallani azt az összeget, amit a B.A. Haus-nak adott kölcsön, illetve azt az összeget, amit a cég követelésként könyvelt be (kiszámlázott, de az ügyfelek által még ki nem fizetett bevétel).

 

A belügyminiszter 2013-ban vásárolta meg a B.A. Haus nevű cég egy hatodnyi tulajdonrészét 430 ezer euróért. A vételre 500 ezer eurós kölcsönt igényelt. A törvény szerint ezt az összeget fel kellett volna tüntetnie vagyonnyilatkozatában, de az ellenzék szerint ezt nem tette meg.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!