A múlt hétvégén Kolozsvár és Nagyvárad határában kitűzött román nyelvű óriásplakátokon a következő szöveg állt: Megmentjük Kolozsvárt (Nagyváradot)! Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost! 

 

A plakátok élénk rekciót váltottak ki

 

A plakátok élénk reakciókat váltottak ki, elsősorban a közösségi médiában, de a különböző blogokon és a hírtelevíziókban is. A nacionalista hangvételű Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek a plakátok kapcsán egy műsorban. A tévé egyik ismert műsorvezetője, Radu Tudor a blogján ellenjavaslatként azt kezdeményezte, hogy szabadítsák meg Bukarestet az RMDSZ-től.

 

 hirdetes_300x300  

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely – szerinte – a ’90-es évek hangulatát idézi. Úgy vélte, hogy a választási üzenet mind gazdaságilag, mind pedig morálisan elhibázott.

 

rm2
Fotó: MTI

 

„Az RMDSZ számára 26 éve Erdély élvez elsőbbséget”

 

A Transindex portálon kedden közölt véleménycikkében Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnök csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy egyesek csak most veszik észre: az RMDSZ számára 26 éve Erdély élvez elsőbbséget. A kampányfőnöki tisztséget is betöltő politikus arról tájékoztatott, hogy nyolcféle óriásplakátot helyeztek ki Erdély nagyvárosaiban. Ezek egyikén például azt mondják, hogy olyan Erdélyt akarnak, „ahol az autópálya aszfaltból van, és nem papírból”.

 

30 ezer lejes bírsággal fenyegettek, amennyiben nem veszik le a hirdetéseket

 

Kovács Péter a Facebookon jelentette be, hogy leszedték a decentralizáció elvét támogató kolozsvári plakátokat. A kampányfőnök Románia Alkotmányának 30. cikkelyét idézte, miszerint

 

„(1) A gondolatok, a vélemények vagy a hitvallások kifejezésének szabadsága, és bármilyen alkotások szabadsága, élő szóval, írással, képekkel, hangokkal vagy más tömegkommunikációs eszközökkel, sérthetetlen.(2) Tilos bármilyen cenzúra alkalmazása.”

 

 

A politikus a Maszol érdeklődésére elmondta: a plakátokat elhelyező reklámcéget a polgármesteri hivatal 30 ezer lejes bírsággal fenyegette meg, amennyiben nem veszik le a hirdetéseket.

 

 

MTI, foter.ro, körkép.sk

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!