A szlovák kormánykoalíció működőképes és stabil, jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a koalíciós partnerek, Bugár Béla (Most-Híd) és Andrej Danko (SNS) jelenlétében. 

 

„A 2016-os év az egyik legturbulensebb volt nemcsak Szlovákiában, hanem Európában és a világban is. A márciusi választások után a parlamentbe először jutottak be szélsőségesek, de megtartották helyüket a dilettánsok és komédiások is.” – mondta Fico.

 

„Hosszú évek rivalizálása után létrejött egy történelmi kompromisszumon alapuló kormány, amely elkötelezte magát, hogy megtartja az országban a stabilitást és demokráciát valamint saját döntéseivel az emberek sikere érdekében gátat emel az extrémizmusnak. Háromnegyed év után megállapíthatom, hogy a koalíció működőképes és stabil. (..) Egy olyan csapat vagyunk, ahol mindenki tartja a szavát, ha megegyezünk valamiben, akkor az úgy lesz.”

 

A kormányfő hozzátette, hogy a mai közös megszólalásuk válasz mindazoknak, akik előrehozott választásokért küzdenek. Szerinte ez csak egy műbuborék. „Sok munka áll előttünk, amelyért a közös programnyilatkozatban kötelezettséget vállaltunk.” Az előrehozott választásokról Fico szerint leginkább azok beszélnek, akik semmiben sem tudnak megegyezni.

 

 hirdetes_300x300  

A biztonság a legfontosabb

 

A kormányfő figyelmeztetett, hogy a mostani időkben leginkább az ország biztonságára kell összpontosítani. „El kell gondolkodnunk egy közös európai hadseregen. Szlovákiának készen kell állnia megvédeni a határait és az embereket”. Figyelmeztetett, hogy 2017 leginkább a tettek éve lesz, amikor a kormány a lakosság életszínvonalának növelését próbálja majd elérni.

 

„A koalícióban kölcsönösen tiszteljük egymást. Ahogy mi is tiszteljük partnereik mérsékelt liberális orientációját, ők is tisztelik a mi baloldali megoldásainkat. A koalíciós partnerek megbízhatnak a Smer-SD-ben, tartani fogja a szavát.”

 

Bugár hasznos programról beszélt

 

A Most-Híd elnöke, Bugár Béla kiemelte, hogy a koalíció hasznos programot mutatott be Szlovákiának. „2017-ben három fő prioritásra szeretnénk koncentrálni. Az pedig a jogállamiság, a regionális fejlődés, a kisebbségi jogok és polgári közösség” – mondta Bugár. Ezenkívül azt tervezik, hogy minden törvénybe egy korrupcióellenes záradékot raknak, hogy csökkentség kialakulásának esélyét.

 

Szintén meg szeretnék oldani az internetes bűnözés felszámolásával kapcsolatos problémát. A Most-Híd ugyanakkor szeretné bebiztosítani az egészségesebb életet a régiókban, a szigorúbb környezetvédelmet, az oktatásfejlesztést, valamint a kisebbségi nyelvhasználatot és kultúrát.

 

Danko egyetértett a partnerek szavaival

 

Az SNS vezére egyetértett koalíciós partnereivel, hogy Szlovákia készen áll feladatai teljesítésére. Szerinte az országnak nem kell szégyenkeznie a kormánya miatt, mondta a szlovák EU-s elnökséggel kapcsolatban. KIemelte, hogy a kormány és a parlament legfontosabb feladata az egyszerű emberek problémáinak megoldása.

 

„Ez a kormány stabil, a parlamentben simán folynak a tárgyalások, ugyanis mindent dolgot megbeszélünk kormányszinten és ami még fontosabb, hogy az embereket nem terheljük összeesküvésekkel, de nagyon érzékenyen észleljük, hogy az embereknek joguk van a jobbhoz, mi pedig szeretnénk ebben segíteni”. Az ellenzékkel kapcsolatban megjegyezte, hogy „minden nap megváltoztathatják politikai programjukat, akkor sem tartoznak felelősséggel senkinek.”

 

webnoviny.sk
fotó: SITA

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!