A kormánykoalíció tagjai a jövőben jobban odafigyelnek majd azokra a törvényjavaslatokra, amelyeket a koalíció képviselői nyújtanak be a parlamentben – mondta Robert Fico kormányfő.

 

Pont ezen a héten nem sikerült ugyanis elfogadtatnia Richard Raši (Smer), Kassa polgármesterének az egyik beadványát, amellyel csökkenteni szerette volna Kassa városrészeinek számát – a Most-Híd képviselői azonban nem szavazták meg beadványát. 

 

„Még mielőtt egy koalíciós képviselő benyújtja javaslatát a parlamentben, elvárjuk tőlük, – azért, hogy ne korlátozzuk törvényhozó kezdeményezésüket – hogy kommunikáljanak az illetékes miniszterrel, de mindenekelőtt a koalícióval” – mondta a kormányfő.

 

Nem támogatták  Raši javaslatát

 

 hirdetes_300x300  

Raši javaslatát a Smer és az SNS képviselői is támogatták, a Most-Híd tagjai azonban vagy tartózkodtak, vagy nem szavaztak. A javaslat így egy szavazat híján nem került második olvasatba. Raši csalódottságról beszélt a szavazás után, állítása szerint a módosítást bemutatta a Most-Híd képviselőinek is. „Bánt a dolog, megtettem mindent, amit csak lehetett” – mondta.

 

Bugár Béla pártelnök a TASR hírügynökségnek később elmondta, hogy a törvénymódosításról 11-órakor szavaztak, Raši pedig csak fél órával a szavazás előtt mutatta be javaslatát. „Jó lenne, hogy ha valaki képviselői indítvány nyújt be, azonnal tájékoztat is róla” – hangsúlyozta.

 

Kassán minden marad a régiben

 

Elmondása szerint ha valaki szeretne elfogadtatni egy javaslatot, akkor beszélnie kell az illetékes miniszterrel és a képviselői klubokkal is. „Ez a koalíciós szerződésben is szerepel és automatikusan működik. Azonkívül elég, ha csak egy klub nem támogat egy javaslatot, és már nincs esély az elfogadtatására. Mondom ezt az ellenzéknek is, ha valamit szeretnének, akkor tárgyalniuk kell az illetékes miniszterrel. De nem elég röviddel a szavazás előtt.”

 

Bugár elmondása szerint azért nem szavazott, mert szerinte a városrészekről szóló módosítás Pozsonyt is érinti, így jobb lenne közös megoldást találni. Raši azonban nem értette a Most-Híd képviselőinek hozzáállását:

 

„Meglepett, hogy racionális indoklás nélkül nem támogatták a javaslatomat. Ezzel bebetonozták a jelenlegi állapotot, vagyis maradt a 22 városrész 22 polgármesterrel, képviselőkkel 22 helyi képviselettel és 22 helyi hivatallal. Meggyőződésem hogy a kassaiak változást akarnak és szeretnék csökkenteni a városrészek nagyon magas kiadásait, ami évente 7,6 millió eurót emészt fel. 1,8 millió eurót kapnak a városrészek megválasztott képviselői és 5,8 millió euróba kerül a helyi hivatalok működtetése.

 

Teraz.sk
kép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!