Robert Fico szerint az ellenzék nehezen viseli, hogy a kormány képes beavatkozni, mikor más kudarcot vall, mint például a független Árszabályozási Hivatal energiaárakat érintő kérdésében. A kormányfő a Ta3 V politike című műsorában azt mondta, hogy az ellenzék az előbb említett ok miatt akar rendkívüli ülést összehívni.

 

„Káoszra és a cirkusza megy ki a játék, semmi másrra”

 

Hangoztatta a miniszterelnök, és azt is elmondta, hogy az

 

„ellenzék felolvassa, amit javaslat beterjesztése előtt fel akar olvasni, de erre részünkről csak az lesz a válasz, hogy nem veszünk részt ebben a cirkuszban. Van elég dolgom anélkül is, hogy ilyet hallgassak”

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzék azt követelte a kormányfőtől, hogy az energiabotrány miatt váltsa le Peter Žiga (Smre-SD) gazdasági minisztert, ám ezt Fico elutasította.

 

A kormányválság látható jelei? Jozef Holjenčíknak mennie kellett. De vajon a Smer a botrányt akarta kezelni, vagy Dankot akarta lekezelni?

 

Danko vs. Fico

 

Az energiabotrány miatt azonban Robert Fico és Andrej Danko (SNS) között komoly nézeteltérés alakult ki. Danko a múlt héten arról beszélt egy rádiós beszélgetésben, hogy egy jó ideje már nem kommunikáltak a kormányfővel (ez még a Koalíciós Tanács ülése előtt történt). És bár hivatalosan az Árszabályozási Hivatal igazgatója, Jozef Holjenčík a Smer közbenjárására mondott le, a háttérben nagy volt a nyomás Andrej Danko részéről is, aki parlamenti meghallgatáson vonta volna felelősségre Holjenčíket, ha a Smer nem előzi meg.

 

A Koalíciós Tanács utáni sajtótájékoztatón lényegében két dologról esett szó. Egyrészt, hogy mind a három koalíciós pártelnök tagadta a kormányválság létét, másrészt, hogy jövő kedden megtárgyalják az Andrej Danko által felvetett energiaholding létrehozásának lehetőségeit. Fico a kormányon belüli feszültségről, és arról, hogy Danko akarata érvényesült, próbálja azt a látszatot kelteni, hogy a kormány igyekszik visszaszerezni az irányítást a szlovákiai energetikai ágazat felett.

 

A kormányfő szerint ráadásul a holding létrehozása rendkívül bonyolult és évekig tartó folyamat, tehát, még ha a következő koalíciós tanácson a holding mellett foglalnak állást, azt a hosszadalmas előkészítő fázisban könnyen ki is véreztethetik.

 

Forrás: TA3.com

 

„Nem Holjenčíkról, hanem az emberek kizsámányolásáról van szó”

 

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) ellenzéki képviselő szerint a Robert Fico elleni bizalmatlansági indítványt az indokolja, hogy kormányfő is felelős a több mint 1 millió háztartás energiaellátását érintő kaotikus intézkedésekért.

 

„Nyilvánosan olvassuk majd fel ezeknek az embereknek a valós történetét, amelyeket megírtak nekünk. (…) Ha a kormányfő figyelmen kívül hagyja az alkotmánytörvényt és nem lesz jelen [a rendkívüli ülésen], és ugyanezt adja parancsba képviselőinek is, csak azt bizonyítja be ezzel, hogy ugyanígy ignorálja ezeket az embereket.”

 

mondta Matovič.

 

A közmédia O 5 minút 12 című műsorában Ľubomír Galko (SaS) parlamenti képviselő arról beszélt, hogy az ellenzéknek kötelessége bemutatni, mit követett el a kormányfő és „az ő emberei”, egyúttal lehetőséget kell adni Ficonak, hogy megmagyarázza a történteket.

 

„Nem Holjenčíkről, nem egy egyszerű hivatalnok által elkövetett egyszeri mulasztásról van szó, hanem a szlovákiai polgárok hosszú ideje tartó kizsákmányolásáról és elszegényítéséről, amit Robert Fico és holdudvara követ el”

 

mondta Galko a rendkívüli üléssel kapcsolatban.

 

A minap a parlamentben majdnem tettlegességet elkövető Erik Tomáš (Smer-SD) képvilő szerint azonban Robert Fico kormányfő mindent megtett, amit kell.

 

„Amint Robert Fico tudomást szerzett róla, azonnal beavatkozott. Másnap a kormányülésre behívatta Holjenčíket is, és szembesítette az észrevételeivel”

 

mondta Tomáš, hozzátéve, hogy a rendkívüli ülés szerinte csak arra szolgál, hogy „bemocskolják a Smert”.

 

Boris Kollár, a Sme rodina pártelnöke ugyanakkor úgy látja, hogy „van értelme” leváltani a kormányfőt.

 

„Hát persze hogy van értelme leváltani Ficot, hiszen már tíz éve fosztogatják ezt az országot”

 

Lesz-e kormánypárt, ami az ellenzék oldalára áll?

 

Hogy az ellenzéki képviselőkön kívül marad-e még valaki a teremben szavazni február 14-én Robert Fico eltávolításáról a kormánypártok oldaláról, kérdéses. Hiába hangzott el ugyanis számtalanszor, hogy „nincs kormányválság”, a miniszterelnöki ambíciókkal kacérkodó Andrej Danko az RTVS (itt Marek Maďarič kulturális miniszterrel konfrontálódott) és az IC járatok (itt a most-hidas Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert kényszerítette visszavonulásra) után most Robert Ficoval került szembe – és sikerült az energiaholding ötletét átvinnie, Holjenčíket pedig (ha nem is úgy ahogy akarta) eltávolítania.

 

Körkép.sk, Hnonline.sk, TA3.com

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!