Sikerült elérnünk Menyhárt Józsefet, aki a pénteken megvalósult MKP – Most-Híd találkozóval kapcsolatban válaszolt a Körkép.sk kérdéseire.

 

Miről tárgyalt a két párt delegációja?

 

Elsősorban a 2017-es év fő céljáról, hogy a megyei választásokon minél több magyar mandátumot szerezzünk.

 

 hirdetes_300x300  

Együtt, vagy külön-külön?

 

A tegnapi találkozó egy folyamat újabb állomásaként is értelmezhető, amely a tavalyi, az MKP kezdeményezésében megvalósult magyar–magyar párbeszéddel kezdődött el. Naivitás azt várni, hogy 7 év együtt nem működés után mindenhol mindenki egymás nyakába ugrik: az összefogás csak fokozatosan szélesíthető.

 

Milyen konkrétumokban sikerült megegyezniük?

 

Egyetértettünk abban, hogy egyik párt központja sem erőszakolhatja át saját akaratát a helyi szervezetek és választók ellenében. Ez ugyanis nemcsak nézeteltéréseket okozna, de gyengébb eredményt is. Pénteken megegyeztünk abban, hogy az illetékes alsó struktúrák egyeztetnek, ezt követően pedig újabb találkozóra kerül sor a Híd és az MKP közt.

 

Kép: Facebook

 

Hol lesz a következő forduló?

 

Az MKP székházában, Bugárék a meghívást elfogadták.

 

Ismerve a két párt eltérő értékrendjét, a személyi kérdések mellett a tartalmi, programi elemek is legalább olyan fontosak lehetnek. E téren milyen lehetőségeket lát az esetleges együttműködésre?

 

Ott, ahol személyi kérdésekben konszenzus alakul(na) ki, fontos, hogy a programban is egyezség szülessen – ez a következő találkozás témája is lehet. Törekedni kell a szakmailag felkészült, elfogadható magyar megyeelnökjelölt állítására, aki mobilizálja a magyar választókat.

 

Mi lesz akkor, ha nem sikerült mindenhol és maradandóan megegyezniük?

 

A Híd felvetette, hogy a részleges együttműködés során elindulhat az egymás elleni „árulózós-kampány”; ebben a kérdésben fontos felvetése a tegnapi egyeztetésnek, hogy a két párt ne próbáljon egymás lejáratásával előnyökhöz jutni. A jobboldali pártok (anno SDKÚ, KDH stb.) országosan egymás konkurensei voltak, ám mégsem egymás lejáratásával kampányoltak, hanem a fő ellenfél ellenében, és meg tudtak egyezni.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Hírek.sk

 

További ajánlott írások:

 

A megyei választásokról egyeztetett az MKP és a Most-Híd

 

Megyei választások előtti MKP és Most-Híd keringő

 

MKP-s és Most-Hidas ultrák figyelmébe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!