A kormánypártokat már semmi sem akadályozza abban, hogy –amennyiben úgy gondolják – megfosszák Igor Matovičot képviselői mandátumától. Ezt az Alkotmánybíróság döntése teszi lehetővé, értesült a Sme napilap.

 

Tavaly júniusban a parlament Összeférhetetlenségi Bizottsága 12 ezer euróra büntette meg a kormányt leghangosabban kritizáló ellenzéki politikust, mert 2013-ban talált 21 olyan napot, amikor Matovič érvényes vállalkozói engedéllyel rendelkezett – parlamenti képviselőként ez törvénybe ütköző.

 

Drága mulasztás

 

 hirdetes_300x300  

A vállalkozói engedélyt – ha nem végérvényesen akarja valaki megszüntetni – fel lehet függeszteni, legfeljebb hat hónapra, ezután azonban automatikusan újra érvényessé válik. Az ellenzéki politikus valószínűleg elmulasztotta meghosszabbítani a felfüggesztést.

 

Matovič elutasította a bírság megfizetését, és Alkotmánybírósághoz fordult, mert aránytalan büntetésnek tartja hat havi bére megvonását 21 nap miatt. Matovič egyébként ezidő alatt nem folytatott vállalkozói tevékenységet, és bevétele sem volt. A bírósági döntés meghozataláig a képviselő elleni eljárást az Összeférhetetlenségi Bizottság felfüggesztette.

 

A képviselők zöld utat kaptak

 

Az Alkotmánybíróság hétfői határozata azonban megerősítette a bizottság döntését, így Matovičnak nincs más választása, ki kell fizetnie a bírságot.

 

Mivel Igor Matovič nem először követte el ezt a hibát, a parlament szavazhat arról, hogy a második mulasztás fényében megvonja képviselői mandátumát. A kérdés az, hogy a kormánykoalíció kihasználja-e a lehetőséget, hogy eltávolítsák a parlamentből legtöbbet szereplő és leghangosabb bírálóját.

 

Matovič egyelőre nem tervezi a bírság megfizetését, ugyanis még nem kapta kézhez az Alkotmánybíróság hivatalos határozatát. Saját bevallása szerint kíváncsi az indoklásra, mert szerinte nagy különbség van egy formális vállalkozói státusz és a valódi vállalkozó tevékenység között.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!