Robert Fico kormányfő szerdán bemutatja a mečiari amnesztiák eltörlését célzó koalíciós javaslatot.

 

„Megegyezés született, amely lehetővé teszi a szlovák alkotmány módosítását és döntést, amely az amnesztiák eltörléséhez vezet”

 

– mondta a kormányfő a koalíciós partnereivel tartott közös sajtótájékoztatón.

 

 hirdetes_300x300  

 

Szerinte ezzel elválik, hogy az ellenzék valóban el szeretné-e törölni az amnesztiákat, mert most valódi lehetőség mutatkozik erre. Bugár Béla (Most-Híd) hozzátette, hogy közeledik a szavazás, amikor a parlament tényleg döntheti az amnesztiák sorsáról.

 

Bugár: Elégedett vagyok az elért kompromisszummal

 

A kormány már korábban is jelezte, hogy keresi a megoldást az amnesztiák eltörlésére. A Smer és az SNS korábban arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság döntése nélkül lehetetlen bármit is tenni, ezért a parlamenti szavazás is felesleges. A Most-Híd azonban képviselői szavazatokkal szüntette volna meg az amnesztiákat, csakúgy, mint az ellenzéki képviselők.

 

Elemzők szerint viszont a javaslat kelepce lehet az ellenzék és a polgárok számára, és a kormánykoalíció vélhetően az Alkotmánybíróság kezébe adná a döntést.

 

Hogy mi a megoldás, melyről ma megegyezés született, Fico, Bugár és Danko egyelőre nem pontosították. Annak részleteiről a szerdai kormányülés előtt adnak tájékoztatást. Vélhetően az alkotmány módosítására lesz szükség a parlamentben az amnesztiák eltörlése előtt. A Most-Híd elnöke mindenesetre úgy fogalmazott, hogy teljes mértékben elégedett a kompromisszumos döntéssel.

 

Budaj: Milyen kompromisszum?

 

„Az amnesztia eltörlése és nem eltörlésén kívül nincs harmadik lehetőség. Milyen kompromisszumról beszélünk? Hogy az Alkotmánybíróságot a Parlament elé helyezzük az amnesztiák eltörléséről való döntés előtt vagy után? Hiszen az eredmény ugyanaz,“

 

figyelmeztetett ma Budaj hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság nem helyezhető a Parlament fölé, mely törvényhozó szerv. Szerinte a döntés már megszületett.

 

Körkép.sk/aktuality.sk
borítókép: HNtelevízia/Youtube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!