A kormányzó pártok elnökei ma délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be arról, milyen módon akarják eltörölni a mečiari amnesztiákat. A korábbi köztársasági elnök, Michal Kováč fiának elrablása ügyében így talán végre elkezdődhet a nyomozás.

 

„A kormány megállapodott abban, hogy ma alkotmánymódosításról fog tárgyalni. A módosítás alapján hatáskört adunk a parlament kezébe, hogy a képviselők kétharmados többségével eltörölhesse az amnesztiákat”

 

jelentette ki Robrt Fico kormányfő.

 

Az Alkotmánybíróságon még fennakadhat

 hirdetes_300x300  

 

A döntés azonban nem ennyire egyszerű, ha lesz is 90 képviselő, aki az eltörlés mellett szavaz, a döntésre az Alkotmánybíróságnak is rá kell bólintania.

 

„Az Alkotmánybíróságot szintén hatáskörrel ruházzuk fel, hogy eldöntse, jogos vagy sem [a parlament határozata], a döntésre két hónapjuk lesz”

 

tette hozzá a kormányfő, kiemelve, hogy az amnesztiákon kívül a kormány foglalkozni fog a néhai Michal Kováč államfő által kiadott, a saját fiát kegyelemben részesítő határozattal is.

 

A sajtótájékoztatón a három kormánypárt elnöke vett részt, akik többször is hangsúlyozták, hogy „politikai egyezség született”. Andrej Danko (SNS) „történelmi kompromisszumot” emlegetett. Szerinte a mostani a „legtisztább megoldás”.

 

„Ezt a megoldást a tartjuk jogilag legtisztábbnak és az egyetlen tiszta megoldásnak”

 

mondta a házelnök.

 

 

Fico: Majd meglátjuk, meddig jutnak a nyomozóhatóságok

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy az amnesztiák eltörlése után lehetőség nyílik-e a Remiáš-gyilkosság felderítésére is, Fico kitérő választ adott:

 

„Ennek semmi köze a Remiáš-gyilkossághoz. Az amnesztiákról beszélünk, amelyek az elhurcolásra és a meghiúsított népszavazásra vonatkoztak. Ha az Alkotmánybíróság jóváhagyja a döntést, akkor az amnesztiák automatikusan megszűnnek. A nyomozóhatóságok pedig zöld utat kapnak. Hogy milyen messzire jutnak, mit tudnak ennyi idő után kideríteni, az már nem tartozik rám”

 

A kormányfő szerint olyan megoldást találtak, ami nem vonja kétségbe Szlovákia alkotmányos jogrendjének folytonosságát és alapjait.

 

Bugár Béla (Most-Híd) a következőkkel komentálta a döntést:

 

Volt alkalmam elolvasni a nyomozati jelentés legalább egy részét. A politikus azonban nem lehet nyomozó, bíró és ügyész is egyben. Ez nem arról szól, ki győz, hanem hogy a jog és az igazságosság győzzön”

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!