Jövő héten, április 18-án kerül sor a fiatal diákok által szervezett Nagy Korrupcióellenes Menetre Pozsonyban. A Denník N kormánypárti és ellenzéki politikusokat kérdezett meg a rendezvényről, melynek célja a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány leváltása. 

 

Bugár Béla (Most-Híd)

 

Koalíciós pártként pozitívan értékeljük azt, hogy fiatalok, ebben az esetben középiskolások érdeklődnek közösségünk ügyei iránt. Úgy gondoljuk, hogy felvázolt problémát nem az utca, hanem a jól beállított rendszeri intézkedések oldják meg. A Most-Híd kínálta fel a postafiókcégek-elleni törvényt melyet Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter tárcája alkotott és minden közforrásra vonatkozik. Hasonlóan fontosnak tartjuk a törvényjavaslatok korrupcióellenes záradékának bevezetését és az országos rendőrfőnök kiválasztásának új szabályait. Végezetül meg vagyon arról győződve, hogy minden polgár a saját területén – diák, vállalkozó, páciens, orvos, állami hivatalnok – személyes cselekedeteivel járuljon hozzá ennek a nyavalyának az elnyomásához, mert csak így érhető el valódi változás.

 

 hirdetes_300x300  

Richard Sulík (SaS)

 

Pozitívan értékelem a menetet és szívesen részt veszek rajta. Azoknak a fiataloknak, akik látják az igazságtalanságot és az esélyt a változásra, minden aktivitásuk nagyszerű. Az egész közösségen keresztül több indokot is találunk a rendezésre. Az állam képviselői csak beszélnek a korrupció elleni küzdelemről. A diákok követelései legitimek.

 

Igor Matovič (OĽANO) 

 

Nagyon szorítok nekik, de én nem veszek részt a meneten azért, hogy ne adjak ürügyet a korrupt Ficonak, Dankonak, Kaliňáknak és társainak arra, hogy a diákokat lejárassák. Dicséretre méltó, hogy a nagyon fiatalok és a diákok belekezdtek a szervezésbe. Végre. Szlovákia korrupciós szintje annyira magas, hogy ez egy jó indok nemcsak egy tüntetésnek, de egy forradalomnak is, amely remélem, hogy nemsokára megvalósul. Azok alapján, amit Fico Párizsban mondott, mi vagyunk a korrupcióellenes harc éllovasai és legfőbb úttörői. Valójában nincs még egy ország az EU-ban ennyire korrupt miniszterelnökkel és belügyminiszterrel. A követelések helyénvalóak, csak bánt, hogy kivették közülük Fico barátjának, Čižnárnak a lemondását.

 

Miroslav Beblavý (független)

 

Elmegyek a tüntetésre, nagyon pozitívan tekintek rá. A konkrét és értelmes követelések lehetőséget adnak a valódi nyomásteremtésre és változásra. A legfontosabb azonban az lesz, hogy sikerül-e megtartani a nyomást, mert egy demonstráció után nem teljesül minden.

 

Robert Kaliňák (Smer-SD)

 

Ez szerettük volna 1989-ben is, hogy szabadon nyilvánítsuk véleményt és hogy más is elmondhassa az enyémtől különböző véleményét. Ha mindannyiunknak azonos véleménye lenne, akkor elköltözhetnénk Pchjongjang-ba. Az, hogy valakinek más véleménye van, a működő demokrácia jele. A mi feladatunk az lesz, hogy a menetet senki ne zavarja meg, ne történjen provokáció és hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét.

 

Denník N
borítókép: markiza.sk

 

Fiatal diákok szervezik az utóbbi évek legnagyobb korrupcióellenes tüntetését Pozsonyban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!