A tegnapi nagy, korrupcióellenes tiltakozáson Pozsonyban tízezren vettek részt, és ma a sajtó kíváncsian várta a legnagyobb kormánypárt reakcióját az eseménnyel kapcsolatban. A tegnapi tiltakozóakción ugyanis többször elhangzott, hogy „Elég volt Ficoból”.

 

Bár a legtöbben Robert Kaliňák belügyminiszter reakciójára voltak kiváncsiak, csalódniuk kellett, a kormány mai ülése után ő ugyanis inkább elkerülte a sajtó munkatársait.

 

Robert Fico kormányfő ugyanakkor sajtóosztályán keresztül egy visszafogott állásfoglalást juttatott el a médiumoknak, amelyben azt írta, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„…jó dolog, ha a fiatalokat érdekli, mi történik az országban“.

 

A kormányfő egyúttal arról biztosította „az ország minden polgárát“, hogy a kormány a korrupciót súlyos, és hosszú ideje fennálló problémának tekinti, amelynek felszámolása érdekében konkrét lépéseket tesz.

 

A kormányfő példáként említi, hogy már évekkel korábban (2013-ban) korlátozták a készpénzzel történő fizetést. A kormányfőt azonban többen azzal vádolják, hogy ezek csak látszatmegoldások, mert Szlovákiában még soha senkit sem ítéltek el nagy horderejű korrupciós ügyben, maga Bašternák sem adócsalás miatt felel, és könnyedén megúszhatja a felelősségre vonást, miközben a botrányba keveredett miniszterek (mint amilyen Kaliňák) továbbra is hivatalban maradhatnak.

 

„Meggyőződésem, hogy csak a polgárokkal és az állami szervekkel, intézményekkel és hatóságokkal közösen tudjuk elérni az elvárt eredményt a korrupció elleni harcban“

 

olvasható az állásfoglalásban, ami arra bíztatja a lakosokat, hogy ne féljenek jelenteni, ha korrupcióval találkoznak, hiszen „az állam kész lecsapni a korrupciót elkövetőkre“.

 

Mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy Robert Fico elég ellentmondásosan kezeli a gyanúba keveredett feltételezett elkövetőket. A Basternák-ügy kapcsán szerinte nem történt törvénysértés (és még mindig a kétes vállalkozó lakásában él), a Lajčák-ügyben teljes mértékben kiáll a külügyminiszter mellett (aki Smerhez közeli cégnek adott zsíros megbízást olyan programokra, amelyekre nem is volt szüksége a tárcának). Azokat pedig, akik felhívták a figyelmet ezekre az esetekre vagy beperelte (mint a sajtó munkatársait) vagy perrel fenyegette meg.

 

Hnonline.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!