Az MKP Nyitrai Kerületi Tanácsa szerdán nagy többséggel a párt nyitrai megyeelnökjelöltjévé választotta Farkas Ivánt. Az MKP megyei frakcióvezetőjét kérdeztük az esélyekről, tervekről, eddigi eredményekről.

 

Körkép.sk interjú.

 

Miért vállalta a jelölést?

 

 hirdetes_300x300  

Nem úgy terveztem, hogy megyeelnök-jelölt leszek. Azonban jelentős számú MKP helyi szervezetben jelöltek megyeelnök-jelöltté, ráadásul négy járási konferencia is megye-elnökjelöltté választott. Az esetek döntő többségében úgy, hogy jelen sem voltam a taggyűlésen vagy a járási konferencián. Úgy értékelem ezt, hogy nem a személyes lobbizás, rábeszélés döntött, hanem az MKP Nyitra megyei frakciója élén elvégzett munkám. Mindenképpen ez kedvező visszajelzés, pozitív fejlemény.

 

 

Hogy látja, milyen esélyekkel indul?

 

Minden attól függ, hány szlovák nemzetiségű jelölt indul és lesz-e magyar ajkú ellenjelölt. Ettől talán még fontosabb, hogy közülük hány marad versenyben egy héttel a megyei választások előtt. Több ízben jeleztem már, hogy Nyitra megyében bonyolódik a helyzet, közös erőfeszítéssel kell megelőznünk, hogy hasonló helyzet alakuljon ki Nyitra megyében, mint amilyen kialakult Besztercebánya megyében.

 

 

Az egyfordulós választás mennyire írhatja át az eddigi erőviszonyokat?

 

Minden bizonnyal átírhatja. A magyar ajkú jelöltnek akkor lenne esélye, ha legalább négy fajsúlyos (nem „pehelysúlyú”) szlovák ajkú jelölt indulna és nem indulna más magyar ajkú elnökjelölt. Úgy érzem, ezúttal a törésvonal Nyitra megyében nem a szlovák és a magyar pártok között húzódik majd, mint eddig, hanem a hagyományos pártok és a feltörekvő szélsőséges párt(ok) között.

 

Kép: farkasivan.blog.hu

 

A szlovák oldalon komoly dilemmával küzdenek, hogyan akadályozhatnák meg a Kotleba-párt elnökjelöltjének előretörését. Mindenesetre az eddigiektől eltérő, teljesen újszerű választási kampány várható, amelynek végkifejlete, az elnökjelöltek talpon maradása vagy visszalépése a kampány végéig lázban tartja majd a megyei választások iránt érdeklődő választókat.

 

Számít más pártok támogatására is? Ha igen, kikkel várhatóak tárgyalások  ezzel kapcsolatban, illetve kikkel voltak már és milyen eredménnyel zárultak?

 

[stw]

 

Voltak tárgyalások a Híddal. Köztudott, hogy eredménytelenül végződtek. A Nyitra Megyei Önkormányzatban jelen levő képviselőcsoportok is puhatolóznak. A függetlenek is, akik közül egy-két képviselő minden bizonnyal a jobboldali koalíció jelöltje lesz. Lehet, hogy az elnökjelöltjük is közülük kerül majd ki. Puhatolóznak ők is, ám hivatalos vagy nem hivatalos tárgyalásokra még nem került sor. Hamarosan sor kerülhet rá.

 

Milyen eredménnyel lenne elégedett önmaga és a képviselők számára vonatkozóan?

 

Az MPK képviselőcsoportját ma 15 megyei képviselő alkotja Nyitra megyében. Akkor lennék elégedett, ha számuk a következő választási időszakban – amely öt évre szól – megnövekedne. Azért vállaltam az elnökjelöltséget, hogy elősegítsem e célkitűzésünk megvalósulását. Persze, magam is indultam megyei képviselőnek, hiszen a Párkányi régió fejlődését megyei képviselőként szeretném elősegíteni az eddigiekhez hasonlóan, a jövőben is.

 

Hosszú idő óta megyei képviselő, frakcióvezető. Mennyire elégedett a jelenlegi választási ciklusban elért eredményekkel?

 

Inkább elégedett vagyok. De a legfontosabb a polgárok elégedettsége, véleménye. Az pedig a választás napján derül ki. Mindenesetre a választási ciklus közepén a szlovák koalíció tulajdonképpen szétesett. E pillanattól kezdve kerültünk helyzetbe és megfelelő módon éltünk a sors által felkínált lehetőséggel.

 

Az utóbbi két esztendőben számos beruházást tudtunk megvalósítani vagy döntésünknek köszönhetően tudunk majd a jövőben megvalósítani Nyitra megye déli járásaiban. A megyei intézmények működését is figyelemmel kísérjük a megye déli járásaiban. Jelentősebb kilengést nem tapasztaltunk, miközben vannak kitűnően működő, kiválóan vezetett megyei intézmények.

 

Kép: farkasivan.blog.hu

 

Mi az a három legfontosabb megyei előrelépés, amit ebben  a választási ciklusban eredményként fel tud mutatni?

 

A többségében rossz állapotban levő megyei utak burkolat-felújítása ütemének jelentős megnövelése a korábbi időszakhoz képest. Ez pedig Nyitra megye kiegyensúlyozott, stabil gazdálkodásának következménye. A burkolat-felújításra szánt források fele a megye déli járásaiba vándorolt.

 

Az Európai Unió forrásai közül az IROP megyei stratégiájába iktattunk fontos beruházásokat. A Bajcs és Párkány közötti megyei út teljes mértékű korszerűsítését, teljes hosszában, valamint az Érsekújvári Ipariskolában és a Komáromi Ipariskolában kiemelt, milliós összegű beruházás valósulhat meg a szakoktatás jelentős korszerűsítése címén.

 

E választási ciklusban víz felett tartottuk a diáklétszámmal küzdő magyar vagy vegyes tanítási nyelvű gimnáziumokat a megye déli járásaiban.

 

Jelentős mértékben előmozdítottuk a Helemba és Ipolydamásd között megépítésre váró Ipoly-híd előkészületeit. Olyannyira, hogy 2018-ban elkezdődhet a híd építése.

 

Melyek a megye magyarlakta térségének legégetőbb, megoldatlan problémái?

 

A Komáromi Megyei Kórház belgyógyászati pavilonjának korszerűsítése, amely a megyei hivatal hozzáállása végett megrekedt. Elmondhatom, hogy derekasan küzdünk a beruházás mihamarabbi elkezdése és megvalósítása érdekében.

 

Mindenképp indul, vagy bizonyos feltételek mellett akár vissza is lépne a megyefőnök-jelöléstől?

 

Az MKP Nyitrai Kerületi Tanácsa megyeelnök-jelöltté választott, tehát indulok. Hogyan alakul majd a választási kampány folyamán a történet, azt nem tudom megjósolni.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: nitraden.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!