Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, nem született választási egyezség a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd között. A november 4-ei megyei választásokon így külön indulnak,  de Tomáš Koziak szlovák politológust sem lepte meg a tárgyalások eredménye. 

 

Sikertelen tárgyalások

 

Menyhárt József MKP-elnök szerint azért feneklettek meg a tavaszi tárgyalások, mert „a kormánypozíció felsőbbrendűségével tárgyaló magatartás nem vezetett eredményre, mert a parlamenti politizálás mellett regionális szinten a Híd nem építkezett, ezért nem tudott megfelelő jelölteket felmutatni.” 

 

 hirdetes_300x300  

Bugár Béla (Most-Híd) viszont úgy látta, hogy az MKP ahhoz a feltételhez kötötte a lehetséges együttműködést, hogy a Most-Híd tiszta etnikai párttá válik. “Mi megmondtuk nekik, hogy a bennük lakozó gyűlöletet csak úgy tudjuk eltávolítani, ha együttműködünk a megyei választásokon…” – nyilatkozta korábban Bugár.

 

MKP: A kettős beszéd nem lehet az együttműködés alapja

 

 

A Pravda megkereste a két párt sajtóosztályát is, a korábban elhangzottakhoz az MKP hozzátette, nem tetszik nekik, hogy a Most-Híd a szlovák és a magyar médiában is eltérő kommunikációt folytat: „A szlovák szavazóknak a szlovák, a magyar szavazóknak pedig a magyar médiában igyekeznek a kedvükben járni, ez azonban részben vagy teljesen ellentétes állításokat szül. A kettős beszéd azonban nem lehet az együttműködés alapja.”  

 

Ennek ellenére az MKP vezetése készen áll arra, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljön a következő választások előtt. A Most-Híd meg van győződve arról, hogy a választók egymás iránti bizalmatlanságát el lehet tüntetni, vagy pedig csökkenteni, mégpedig az együttműködési szándék kifejezésével és a hosszútávú partneri együttműködéssel. Szerintük azonban az MKP részéről a tárgyalások során erre nem volt szándék.

 

A politológus szerint nem történt meglepetés

 

Tomáš Koziak politológust azonban nem lepte meg a tárgyalások eredménye:

 

„Eddigi retorikájuk és viselkedésük tükrében várható volt ez az eredmény annak ellenére, hogy a regionális politikában gyorsabb és sikeresebb lehetett volna a pártok közeledése”

 

-vélekedett Koziak. A politológus rámutatott arra is, hogy ugyan mindkét párt etnikai beállítottságú, nagy akadályok vannak köztük. „Az általuk képviselt kisebbségeknek ez nem jó. Ha egységesen lépnének fel, a hangjuk jóval erősebb lenne” 

 

Pravda.sk, Körkép.sk
borítókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!