Az OĽaNO-NOVA vezetője, Igor Matovič bizonyult a jelenlegi parlamenti időszak legaktívabb képviselőjének – már ami az elkészített törvényjavaslatokat illeti. A tavaly márciusi választások óta az ellenzéki politikus 93 javaslatnak volt szerzője vagy társszerzője. 

 

Aktív ellenzék

 

A parlament oldalán közzétett statisztikákból az is kiderült, hogy az ellenzéki képviselők dolgoztak a legtöbbet törvényjavaslatokon. Matovič után az SaS két politikusa végzett a második helyen, Jana Kiššová és Eugen Jurzyca 66 javaslatot nyújtott be. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára Katarína Macháčková független képviselő állhatott fel 65 javaslattal.

 

 hirdetes_300x300  

Legalább 50 javaslatot nyújtott be Jozef Mihál (független, 60), Jozef Rajtár (SaS, 60), Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA, 53), Ľubomír Galko (SaS, 53), Soňa Gaborčáková (OĽaNO-NOVA, 50), Eduard Heger (OĽaNO-NOVA), 50) és Anna Verešová (OĽaNO-NOVA, 50).

A parlament hivatala az első félévben több mint 2,5 millió eurót fizetett ki a képviselőknek

Javaslat nélkül

 

A parlamentben találunk 37 olyan képviselőt is, aki ezidáig egyetlen törvénymódosítást sem nyújtottak be. Közülük harmincan a Smer-SD képviselői csoportjának tagjai. Négy „inaktív” képviselőt a Most-Híd padsoraiban is találunk, hármat pedig a függetlenek között. Különbség azonban, hogy a koalíciós javaslatok szerzői általában a kormány miniszterei, nem pedig a képviselők.

 

Hiába azonban az ellenzéki igyekezet, a benyújtott javaslatok többsége a szavazások során elhasal és nem tárgyalnak róla tovább. Néhány képviselő ezért félévenként újra benyújtja ugyanazt a tervezetet. A parlament a választások óta összesen 112 törvényt fogadott  el, ezek közül 90-et a kormány, 22-őt a képviselők készítettek.

 

SME
kép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!