Míg Robert Fico és Andrej Danko lényegében eltűnt hétfő óta a sajtó látóteréből, a Most-Híd és Bugár Béla már zsinórban harmadik napja tart rendkívüli sajtótájékoztatókat annak ellenére, hogy a vegyespárt elnöke gyengélkedik.

 

Fico és Danko semmilyen nyilatkozatot vagy megjegyzést nem tett közzé a kormányválság kirobbanása óta, de Bugár Béla nagy erőkkel igyekszik rábírni koalíciós partnereit a helyzet rendezésére. Nem csoda: ha van olyan párt, amely sokat veszíthet az előrehozott választásokon, az a Most-Híd, amelynek pártpreferenciái a tavalyi választások óta fokozatosan csökkennek megközelítve a parlamentbe jutás küszöbét.

 

Látszólag az SNS és a Smer között robbant ki a konfliktus, ami hétfőn oda vezetett, hogy Andrej Danko felmondta a koalíciós szerződést. Ez persze nem jelenti automatikusan a koalíció felbomlását, de jelentősen csökkentette annak esélyét, hogy a Smer – SNS – Most-Híd kormány kitöltse a teljes választási ciklust.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár: Az SNS alelnöke valótlanságot állít

 

Bugár Béla mai sajtótájékoztatóján felszólította a másik két kormánypárthoz tartozó politikusokat – de főleg az SNS képviselőit –, hogy felelősségteljesen járjanak el és mérlegeljék döntéseiket és kijelentéseiket. Példaként említette Jaroslav Paška (az SNS alelnöke) hétfői nyilatkozatát, aki azzal vádolta meg a Smert, hogy összejátszik az OĽaNO-val, hogy hiteltelenné tegye az Szlovák Nemzeti Pártot. Érdemes megjegyezni, hogy a Smertől a legtöbb szavazót az elmúlt években az SNS hódította el.

 

„Paška felelőtlen, nem fair, ráadásul valótlan kijelentéseket tett. Ha valaki el tudja képzelni, hogy a Smer együttműködjön Matovičcsal, az valószínűleg hőgutát kapott“

 

mondta Bugár.

 

„Ez többé nem fordulhat elő”

 

A Koalíciós Tanács hétfői ülése eredménytelenül zárult, Fico és Danko meg sem jelentek a sajtó előtt, Bugár egyedül állt ki tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy pénteken folytatódnak a tárgyalások.

 

Bugár hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak nincs alternatívája, az országnak pedig stabilitásra van szüksége, ezért az előrehozott választások nem lehetőség.

 

„Azt várjuk partnereinktől, elsősorban az SNS-től, hogy teljesítik a koalíciós szerződést, felelősen viseltetnek iránta és komolyan veszik. Ez a szituáció nem ismétlődhet meg, nem szabad megismétlődnie.  (…) A stabilitás veszélyeztetését rendkívül felelőtlen lépésnek tartjuk“

 

fogalmazott a Most-Híd elnöke.

 

„Az SNS elnöke hozott egy döntést (a koalíciós szerződés felbontását – a szerk.- megj.). Most pénteken pedig el kell mondania, mit is vár el tőlünk. Csak ez után lépünk. A koalíciós szerződés kibővítéséhez nem kell azt felmondani“

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!