„Hidegháború” után már valódi konfliktus bontakozott ki Andrej Kiska köztársasági elnök és Robert Fico kormányfő között – véli Tomáš Koziak politológus.

 

A szakértő Kiska adóbotrányának legújabb fordulatával kapcsolatban nyilatkozott a Hospodárske Noviny internetes kiadásának.

 

Szerinte a tegnapi nappal felszínre kiderült, hogy Fico hamarább tudott Kiska cégének ügyéről, mint a sajtó, ráadásul az államfőt adócsalónak nevezte, és elmondta, hogy magától Kiskától értesült a dologról.

 

 hirdetes_300x300  

A köztársasági elnök reakciójában elmondta, hogy kétsége sincs már afelől, hogy politikai célú lejáratás folyik ellene.

 

Koziak szerint nehéz megmondani, hogy ki nyer majd többet ebből a konfliktusból, de egyértelmű, hogy Kiskának nem áll rendelkezésére annyi eszköz, mint Ficonak. Ugyanakkor az javára írható, hogy sokan nem hisznek a kormányfőnek.

 

„Az is ott van a háttérben, hogy nincs erkölcsi alternatíva Kiska helyett, nem lehet helyettesíteni”

 

Elnökválasztási előjáték

 

Koziak arra számít, hogy Kiska népszerűségére minimális hatással lesz a kirobbant botrány. Hozzátette: Szlovákiára nézve azonban már súlyosabbak lehetnek a következmények, mert még jobban megosztja majd a társadalmat.

 

„Az utóbbi időben nagyon sok negatívum merült fel a kormánykoalícióval kapcsolatban, így a kormány ügyeinek elfedése állhat a háttérben. (…) Ez iskolapéldája lehet annak, hogyan kell elterelni a figyelmet saját problémáinkról”

 

Másrészről – mondja a politológus – a jelenlegi nyilatkozatháború már az elnöki választási kampány előszele lehet. Ma még egyértelműen Kiska győzne Ficoval szemben, a kormányfőnek tehát van mit ledolgoznia.

 

„Szerintem, ez csak a kezdet”

 

véli Koziak.

 

HNonline.sk

Nyitókép:  dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!