Az AKO ügynökség által végzett legújabb közvélemény-kutatás szerint Nagyszombat és Nyitra megyében is az eddigi megyefőnököknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy győzzenek a november 4-ei megyei választásokon.

 

Farkas Iván fej-fej mellett Kotleba jelöltjével

 

Nyitra megyében a legnagyobb esélyes a jelenlegi megyeelnök, Milan Belica, míg az extrémista ĽSNS-es Milan Uhrík a felmérés szerint a dobogóról lemaradva a negyedik helyen végezne. Amíg Belicát a megkérdezettek 38,9 százaléka választaná, addig Uhríknak a válaszadók 9,4 százaléka szavazna bizalmat.

 

 hirdetes_300x300  

Belica legnagyobb ellenfele a felmérés szerint Peter Oremus független jelölt, aki a szavazatok 19,3 százalékával szorongatná meg Belicát, míg a harmadik helyet a jobboldali jelölt, Ján Greššo színész szerezné meg a szavazatok 17,9 százalékával. A negyedik hely a már fent említett ĽSNS-es Milan Uhríké lenne a szavazatok 9,4 százalékával, míg szorosan a nyomában az ötödik helyet az MKP jelöltje, Farkas Iván szerezné meg a voksok 8,8 százalékával.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Farkas Iván eredménye bizakodásra adhat okot, hiszen nincs érdemi magyar kihívója. Mivel a megyei magyarság számára az egyedüli jelölt, aki szóba jöhet, így abban az esetben, ha nem lép vissza, rejtett tartalékait is mozgósíthatja a végső hajrában.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit, hogy ha ma lennének a megyei választások, melyik megyeelnök-jelöltre adná le szavazatát Nyitra megyében?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Nyitra megyében a megkérdezettek 49,4 százaléka eltökélt abban, hogy november 4-én az urnákhoz járul, míg a válaszadók 12,4 százaléka biztos abban, hogy nem megy el szavazni. A reális választási részvétel ennél vélhetően jóval alacsonyabb lesz.

 

Az AKO ügynökség igazgatója, Václav Hřích szerint Nyitra megyében lehet számítani a legnagyobb részvételre, mivel az utóbbi időben főleg az extrémista jelölt miatt élésen rászegeződnek a tekintetek erre a megyére.

 

Nagyszombat megyében Berényi megelőzné Rigó Konrádot

 

Nagyszombat megyében a legnagyobb esélyekkel a jelenlegi megyeelnök, Tibor Mikuš indul. Mikušt, akit már az SNS és a Smer is támogatott, a válaszadók 40,8 százaléka választaná újra megyefőnöknek.

 

A második helyet a jobboldali jelölt, az OľaNO képviselője, Jozef Viskupič szerezné meg a szavazatok 30,5 százalékával, míg a harmadik helyen az MKP jelöltje, Berényi József áll a szavazatok 12,10 százalékával, megelőzve a Most-Hidas jelöltet Rigó Konrádot, akire az AKO szerint a szavazók 10,10%-a adná a voksát.

 

Fotó: čas.sk

 

Nagyszombat megyében a novemberi megyei választásokon a megkérdezettek 46,4 százaléka venne részt, míg a válaszadók 13,5 százaléka egyáltalán nem szándékozik az urnákhoz járulni.

 

Az AKO közvélemény-kutató intézet felméréseiben általában felülméri a Most-Hidat. Így van ez most is, hiszen Nagyszombat megyében, ahol a legnagyobb a magyar–magyar verseny, gyanúsan jól szerepelt a Most-Híd jelöltje, Rigó Konrád, aki újoncként viszonylag ismeretlen a politikában. Ráadásul Nagyszombat megyében – ahova a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás is tartozik – az AKO gyanúsan felülmérte a Most-Hidat.

 

Baška Trencsén megyében hatalmas előnnyel vezet

 

Kassa megyében a jelenlegi polgármesternek, Richard Rašinak van a legnagyobb esélye arra, hogy megszerezze a megyefőnöki széket. Őt a megkérdezettek 44,3 százaléka választaná. Rašit jelentős különbséggel a jobboldali jelölt, Rastislav Trnka követi, aki a szavazatok 27,2 százalékát szerezné meg. Kassa megyében a megkérdezettek 47,1 százaléka biztosan elmegy szavazni, míg a válaszadók 13,5 százalékának nem áll szándékában az urnákhoz járulni.

 

Trencsén megyében a megkérdezetteknek legkevesebb a 44,2 százaléka részt vesz a megyei választásokon. Trencsén megyében szintén a smeres jelölt, a jelenlegi megyefőnök, Jaroslav Baška áll az élen a szavazatok 58,4 százalékával. Baškát jelentős különbséggel követi a jobboldali jelölt, Renáta Kaščáková a szavazatok 15,5 százalékával, míg a harmadik helyen Trencsénteplic polgármestere, a független Štefan Škultéty áll.

 

Az AKO közvélemény-kutató intézetnél a TA3 televízió rendelt felmérést. Az AKO ügynökség nyolcezer válaszadóval végezte el a felmérést, tehát minden megyében ezer embert szólítottak meg.

 

Forrás: sme.sk/aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!