A Pellegrini-kormány megalakulása utáni első Koalíciós Tanácson vettek részt a kormánypártok vezetői. Újra Bugár, Fico és Danko tartott sajtótájékoztatót a Kormányhivatal épületében. A fő téma a Smer újabb szociális csomagja, az orosz-kérdés, és az új kormány megalakulásával kapcsolatos kérdések voltak.

 

Andrej Danko (SNS) szerint több a órás tárgyalás során „sok áldozatot” hoztak. Védelmébe vette a Smer – SNS – Most-Híd koalíciót, szerinte ugyanis „még a felmérések szerint sincs igény más alternatívára Szlovákiában” a jelenlegi kormány helyett.

 

„Hatalmas szociális csomag”

 

 hirdetes_300x300  

Robert Fico (Smer)  enyhe gúnnyal a hangjában gratulált egy másik Roberto Fico, az olasz házelnök kinevezéséhez. Majd az orosz kérdéssel folytatta. A nyugat-európai országok közül többen felszólították Szlovákiát, hogy csatlakozzon azokhoz az országokhoz, melyek a nagy-britanniai merénylet miatt orosz diplomaták kiutasítását tervezik.

 

„Felszólítok mindenkit, beleértve az államfőt is, hogy őrizzék meg józan eszüket az Orosz Föderációval kapcsolatban”

 

fogalmazott. Andrej Kiska köztársasági elnök nemrég kijelentette, hogy nyugtalanítónak tartja, hogy Szlovákia nem csatlakozik az orosz diplomaták kiutasításához.

 

Fico újra elismételte: Szlovákiában az elmúlt hetekben puccskísérlet zajlott. Majd bejelentette, hogy a kormány „hatalmas szociális csomagot”tervez, amelynek első intézkedései valószínűleg 2019-ben kerülnek bevezetésre.

 

Fico elvárja, hogy a Most-Híd nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos témákkal álljon elő, a szlovák nemzeti kérdések felvetésére pedig az SNS-t szólította fel.

 

Bugár szerint a koalíció átment a demokrácia vizsgáján

 

Bugár Béla elmondta, „sikeresen levizsgáztunk demokráciából. Nem tudom, hogy az ellenzék is átment-e ezen a vizsgán, de a kormánykoalíció biztosan igen,” fogalmazott. Hozzátette,

 

„nem az előrehozott választások voltak a legjobb megoldás. 81 képviselő jól döntött, amikor támogatta a Pellegrini kormányt.”

 

Bugár újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy Ficoval ellentétben nem hiszi, hogy civili szervezetek puccsot terveznének az országban, és nem is fogja támogatnai az ilyen elméleteket.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!