Egy parlamenten kívüli, de parlamentbe igyekvő párt számára létérdek, hogy láttassa magát. A kemény munka, politikai tematizálás leginkább a pártelnök feladata. Az MKP politikai ellenfelei ezt teszik. Ezzel szemben Menyhárt József pártelnök kezdettől fogva mintha kéziféket behúzva cammogna. Önálló témák, saját kezdeményezés, elképzelés nélkül.

 

Újabban mindez az államfőválasztás előkészületein is jól látható. Míg az MKP tavaly novemberben jóval a Most-Híd előtt jelentette be saját jelöltjét, ma már szeptember végét írunk, és semmi sem történt.

 

Időközben persze az ellenfelek nem tétlenkedtek. Bugár Béla már keményen kampányol, mi több, mintha azzal számolna, hogy egyedüli magyar jelölt lesz. Legalábbis erre engednek következtetni hétfői szavai, amikor saját esélyeit latolgatva azt mondta, a túl sok jelölt miatt megosztódnak a szavazatok, ő pedig bejuthat a második körbe.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár megkezdte az államfőjelölti kampányt. Azzal számol, hogy az MKP nem indít saját jelöltet

 

Mintha valamiféle háttéregyezség lenne közte és Menyhárt József között. Mintha azzal számolna, hogy az MKP saját szavait és ígéretét megszegve végül mégsem indít önálló jelöltet az államfőválasztáson.

 

Ki legyen az MKP köztársaságielnök-jelöltje 2019-ben?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

És itt van a kutya elásva. Mert ami Bugárnak jó, az nem biztos, hogy megfelel az MKP-nak is. Egy parlamentbe igyekvő párt ugyanis nem engedheti meg magának, hogy ennyire kiengedjen. Legyen bármilyen egyezség Bugár és Menyhárt között, az nem az MKP érdekeinek megfelelő, és az egész MKP rámehet.

 

Óriási veszélyei vannak ugyanis annak, ha egy párt ennyire kivonul a harctérről, engedi, hogy széthordják a puskaport és elnöke passzívan nézi, hogy választói bázisa leeresszen. Hogy lesz-e vagy sem az MKP-nak saját államfőjelöltje, szombaton, a párt dunaszerdahelyi kongresszusán kiderül.

 

Tegyük fel, hogy Bugár tud valamit, hogy így nyilatkozott, és Menyhárttal üzletet kötött. Jó egy ilyen üzlet az MKP-nak is? Mondjuk az Európai Parlamentbe igyekvő Csákynak, Berényinek, vagy a közelgő, novemberi önkormányzati választásokon MKP színekben induló polgármester- és képviselőjelölteknek? Jó ez Bárdosnak, Őrynek, Farkasnak?

 

Aligha.

 

Ha az MKP választóit leszoktatjuk arról, hogy az MKP releváns politikai szereplő, amely ha választás van, megméretteti magát, és ehelyett inkább visszavonul adott esetben a Most-Híd érdekeinek megfelelően, ez a párt megszűnéséhez vezethet.

 

Szépen folyamatosan. Pont úgy, ahogy az Menyhárt József elnöksége alatt történik.

 

Ha nem lesz kire szavazniuk a magyaroknak az államfőválasztáson, marad számukra Bugár, vagy valamelyik szlovák jelölt, esetleg a távolmaradás. Hogy aztán az önkormányzati, az Európai Parlamenti választásokon és később mindez megbosszulja magát. Ez pedig már Csáky, Berényi és a többiek számításait is keresztülhúzhatja.

 

Ez a tétje tehát annak, hogy indít-e az MKP saját államfőjelöltet.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Mit akar elérni az MKP az államfőválasztáson?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!