Ma és holnap Kassán tartja konferenciáját a Magyar Állatorvosok Világszervezete. Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő szervezet közel 300 tagja vesz részt a kétnapos konferencián az egész Kárpát-medencéből.

 

Az idei őszi szakmai összejövetelen nemcsak a szakmára összpontosítanak, hanem a kerek évfordulót is figyelembe véve visszatekintenek az eltelt 20 évre. Levonva a tanulságokat, rávilágítva a negatívumokra, igyekezve megtervezni a Világszervezet jövőjét.

 

A konferencia két blokkra zajlik. Pénteken plenáris előadások fognak elhangzani. Szlovákia és Magyarország főállatorvosai, Jozef Bíreš  és  Bognár Lajos tartanak előadásokat. Bíreš professzor az EU-ban különleges jelenségként jelenlévő, az élelmiszerek kettős minőségéről tart majd előadást. Bognár államtitkár pedig a járványügyi helyzettel fog foglalkozni, különös tekintettel az afrikai disznó pestisre.

 

 hirdetes_300x300  

Pénteken a plenáris napon további négy érdekes prezentáció lesz hallható. Szombaton pedig két szekcióra oszlik a társaság, a nagyállatos szekcióra és a kisállatos szekcióra.

 

A Világszervezet felvidéki tagjai többnyire praktizáló állatorvosok. Jelenlegi taglétszámunk 68 fő.

 

A Körkép.sk Pleva Lászlót, a szervezet egyik alapító tagját, a szlovákiai régió elnökét kérdezte, aki 2015-ig a Világszervezet egyik alelnöki posztját is betöltötte.

 

Pleva László. Kép: Facebook

 

Mik a legnagyobb sikerei az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő szervezetnek?

 

A kérdés elég érdekes. Nagy sikernek tartom azt, hogy itt Kassán emlékezünk meg a fennállásunk 20. évfordulójára. Természetesen sikernek könyvelhetjük el azt, hogy komoly szakmai előadóktól naprakész szakmai előadásokat hallgathatunk meg saját anyanyelvünkön. Az sem elhanyagolandó tény, hogy ezeken a Világszervezet által szervezett konferenciákon a részvételi díj kedvezőnek mondható. A Világszervezet sikerei közé sorolnám a magyar közösségépítést is, hiszen igyekszik összetartani a magyarul beszélő állatorvos társadalmat a Kárpát-medencén belül.

 

Mit lehet tudni a szervezet felvidéki tagjainak tevékenységéről?

 

A Világszervezet felvidéki tagjai többnyire praktizáló állatorvosok. Jelenlegi taglétszámunk 68 fő. Természetesen vannak nyugdíjas tagjaink és olyan kollégák is, akik az állami felügyelőségnél dolgoznak. Sajnos a diák tagozatunkat nem sikerül aktivizálni, az okát még pontosan nem lehet tudni. Lehet, hogy a közöny, vagy az is lehet, hogy az egyetemi nehéz tananyag nem engedi meg a diákoknak azt, hogy több napra kimaradjanak az oktatásból. Szerintem az elkövetkező időszak egyik célja az lehet, hogy a diákokkal a kapcsolatot mélyíteni és a taglétszámot növelni.

 

Mennyiben hasonló és különböző egyben a szakma helyzete, körülményei kárpát-medencei szinten és azon kívül is a világszervezet tagországai között?

 

A hasonlóság természetesen az állatok gyógyításában van. Most a Világszervezeten belül két részre oszlik a tagság. Az EU-s és nem EU-s tagokra. Természetesen azok az országok, amelyek az unió tagjai, kicsit előnyben vannak, hiszen az országhatárok átjárhatóbbak.

 

Romániában, Magyarországon és Szlovákiában azt lehet mondani, hogy hasonló az állatorvosok helyzete. Mindhárom országban az állatorvoslás két részre tagolódik: praktizáló állatorvosokra és az állami állatorvosokra, akik a felügyeleti teendőket látják el az országokon belül. Természetesen minden EU-s országnak el kellett fogadnia az uniós jogszabályokat.

 

A másik csoportba az unión kívüli országok tartoznak Szerbia és Ukrajna. Ezekben az országokban még most folyik az állatorvoslás átalakítása. Én úgy gondolom, hogy természetesen az EU-s szabályokat próbálják átvenni és alkalmazni a saját országukban. Az állatok gyógyítása hasonló, hiszen  minden egyes praktizáló állatorvosnak az az érdeke, hogy a kezelt páciense gyógyult legyen és a tulajdonos meg legyen elégedve az állatorvos munkájával.

 

A szlovákiai régió elnökeként mivel érkezik a konferenciára és mi várható a tanácskozáson?

 

A Világszervezet régióelnökének 2000-ben választott meg a tagság. Minden ilyen nagyszabású rendezvény előtt azért még mindig van bennem egy kis feszültség, hiszen majdnem 300 résztvevőnek kedvében járni nem kis feladat. Bízom abban, hogy ez a rendezvény szintén lesz olyan sikeres, mint az előző rendezvények voltak. Azt is tudom, hogy az előadók a szakma legjobbjai közé tartoznak.

 

Az előadások szintén aktuális témákkal foglalkoznak, olyan témákkal, amelyek a mezőgazdaságra nézve fontosak. A kisállat szekcióban pedig olyan előadásokat lehet majd hallgatni, amelyek hozzásegítik a kollégákat ahhoz, hogy minél sikeresebbek legyenek a szakmájukban. Mint régióelnök és a szervező bizottság tagjaként az lesz a feladatom, hogy ez a konferencia gördülékenyen és fennakadások nélkül menjen végbe.

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Archívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!