A múlt század – hetvenes éveiben még kevés sporttémájú könyv jelent meg, fociról is kevés, pedig akkor még volt igazi magyar foci. Az első ilyen témájú gyerekkori olvasmányélményem dózsás létemre Hoppe László, Terényi László és Vedres József szerzőhármas könyve volt, amely Vasas, ne hagyd magad címen jelent meg 1957-ben.

 

Persze, jóval később került a kezembe, a kiadás évében még inkább csak harapdáltam volna a puhakötésű kötetet fogatlanul.

 

vasas
Kép: antikvarium.hu

 

Bár titkolta, de köztudott volt a szocializmusban, hogy Kádár János kedvenc csapata volt a Vasas, bár igazán inkább a sakkot szerette a sportágak közül. Szinte elképzelhetetlen, hogy az ország akkori első számú vezetője más csapatnak szurkolt volna, mint köztudottan a munkásosztályhoz közel álló Vasasnak, amelyről ha emlékezetem nem csal, említést is tesznek burkoltan a szerzők.

 hirdetes_300x300  

 

A hőskorszak

 

Jól is ment a csapatnak, sok nagy játékost igazoltattak oda, nála sikeresebb csak a Honvéd volt akkoriban. Öt alkalommal nyertek Közép-Európai Kupát, és 1957-ben megszerezte első bajnoki címét is Vasas, a hatvanas években pedig sikert sikerre halmozott a magyar labdarúgásban. Olyan játékosok alkották a csapatot, mint Farkas János, Mathesz, Machos, Berendi, Bundzsák, Ihász később Mészöly Kálmán stb., és a BEK-ben (Bajnokcsapatok Európai Kupája, a BL elődje) az Ajaxot kiverve csak a Puskás fémjelezte Real Madriddal szemben maradt alul az egyik kiírás elődöntőjében, de őket is megverték hazai pályán 2:0-ra.

 

rakosi
Kép: cdn.blog.hu

 

Gondolom, Puskás Ferenc őrnagy nem játszhatott a budapesti mérkőzésen… Kádár alatt elképzelhetetlen lett volna, hogy a csapatot kiesés fenyegesse, a közelébe se kerülhetett.

 

Orbán Viktor és a Puskás Akadémia

 

A Vasas fénykora már messze van (mint ahogy a magyar focié is), tavaly került fel több évig tartó másodosztályú tagságát követően újra az NB I-be. Idén is csak az utolsó fordulóban menekült meg a kieséstől az MTK legyőzésével a Puskás Akadémia kárára. A Puskást viszont sokan hozzák összefüggésbe Orbán Viktorral (némi párhuzamot vonva Kádár Vasasával), mert az egykori felcsúti igazolt focista ott szorgoskodott a csapat bölcsőjénél, az Akadémia alapításánál, és hervadhatatlan érdemei vannak a gyönyörű, Makovecz Imre által megálmodott futballstadion építésében is.

 

Puskás Ferenc ÍLabdarúgó Akadémia, Felcsút, Pancho Aréna
A Makovecz Imre tervezte Pancho Arena Felcsúton. Kép: archdaily.com

 

Ezért aztán sokan arra esküdtek a záróforduló előtt, hogy a Puskás Akadémia a Honvéd ellenében győzni fog az utolsó meccsen (ez meg is történt, 2:1 oda), és az MTK, melynek klubelnöke Deutsch Tamás, parancsszóra elveri a Vasast, amely így megint búcsút inthet az első osztálynak. Hogy a miniszterelnök minden politikai befolyását kádári következetességgel kihasználja a Puskás Akadémia megmentése érdekében.

 

A Puskás kiesett

 

Hát, láss csodát, nem ez történt, az MTK kikapott 2:0-ra a Vasastól, a Puskás pedig kiesett. A rosszindulatú rémhírterjesztők, kárörvendők hoppon maradtak, a politika ezúttal nem folyt bele a sportba.

 

Puskas_Kispest_Hungary
Kispest szurkolók transzparensei Felcsúton. Kép: mno.hu

 

Érdekes viszont megfigyelni a magyar ember mentalitását! Orbán Viktor népszerű politikus Magyarországon, az általa vezetett párt fölényes, kétharmados győzelemre tenne szert, ha most lennének az országgyűlési választások. Az utca egyharmad embere mégis mindenhol konspirálódást vél látni, ott is, ahol nem kellene. Még a sportsikereknek sem tud maradéktalanul örülni, például a labdarúgó válogatott kijutásának az Európa Bajnokságra, pedig 30 éve vettünk részt ilyen rangos labdarúgó eseményen.

 

Ellendrukkerek hada

 

Most pedig, – mivel Orbán is szereti a focit, és ha megengedheti magának, kimegy minden számottevő magyar érdekeltségű mérkőzésre, – gyarapodik az ellendrukkerek száma is, és kárörvendve várják a csapat németországi leszereplését.

 

Láttam a tévé utolsó fordulójának összefoglalójában a Puskás Akadémia tehetséges, fiatal focistáinak az elkeseredését, könnyeit a győztes meccs után, amikor megtudták, hogy ennek ellenére kiestek. Senkit sem okoltak a kiesésért, csak saját magukat! Rokonszenves sportolók, remélem, sikerül egy év után kiharcolniuk újra az NB I-be jutást.

 

Addig is Puskás, ne hagyd magad!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: hatharom.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!