Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.  

 

A Körkép.sk szerkesztősége nem csak a torna alatt, hanem az azt megelőző időszakban is cikksorozatokkal jelentkezik. Most az egyes csoportokat mutatjuk be, jöjjön a E-csoport.

 

Az E-csoport titkos favoritja a belgák. Mellettük az olaszok, az Ibrahimovic által vezérelt svédek és az ír válogatott próbálja meg kiharcolni a továbbjutást.

 

 hirdetes_300x300  

Belgium – a trónkövetelő

 

Marc Wilmots Eb-re utazó keretében rengeteg világsztárt találunk, így nem meglepő, hogy a belgákat titkos favoritoknak tartják. Akár a végjátéknál is számolni kell velük.

 

Ha rápillantunk, hogy kik alkotják a belga válogatott keretét, olyan nevekkel találkozhatunk, mint a Chelsea hálóőre Courtois, vagy a Liverpool kapusa Mignolet.

 

A gyenge szezont futó Eden Hazard lesz a csapatkapitány. A legnagyobb kimaradó a védelemből Vincenct Kompany, aki  sérüléssel bajlódott a torna előtt és nem sikerült felépülnie.

 

A belga középpályája az egyik legerősebb a világon, Hazard mellett Kevin de Bruyne, Radja Nainggolan, Axel Witsel, Marouane Fallaini is extraklasszisok, akik mérkőzéseket képesek eldönteni.

 

A támadósorban a liverpooli Benteke vagy az Evertonból Lukaku szállíthatja a gólokat. Három nagy tehetség is megtalálható a keretben, nevezetesen Origi (Liverpool), Michy Batshuayi (Marseille), Yannick Carrasco (Atletico Madrid).

 

A belgák 23 fős kerete:

 

Kapusok: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Jean-Francois Gillet (Mechelen).
Hátvédek: Toby Alderweireld (Tottenham), Jan Vertonghen (Tottenham), Jason Denayer (Galatasaray), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (Club Brugge), Thomas Vermaelen (Barcelona), Laurent Ciman (Montreal Impact), Christian Kabasele (Genk).
Középpályások: Axel Witsel (Zenit), Marouane Fellaini (Manchester United), Mousa Dembele (Tottenham), Radja Nainggolan (Roma).
Csatárok: Eden Hazard (Chelsea), Kevin De Bruyne (Manchester City), Romelu Lukaku (Everton), Dries Mertens (Napoli), Michy Batshuayi (Marseille), Christian Benteke (Liverpool), Divock Origi (Liverpool), Yannick Ferreira-Carrasco (Atletico Madrid)

 

a sztárokkal teli belga válogatott
a sztárokkal teli belga válogatott

 

Belgium az Európa-bajnokságokon

 

Belgium válogatottja ötödik alkalommal szerepel a kontinenstornán. 1972-ben elődöntőt, 1980-ban döntőt játszottak. Az 1984-es tornára is nagy reményekkel utaztak, azonban a csoportkör megálljt parancsolt számukra. Utoljára 2000-ben, az általuk rendezett viadalon vettek részt, amely szintén csalódással zárult, hiszen elvéreztek a csoportküzdelmek során. A tornán a legnagyobb klasszisuk az a Marc Wilmots volt, aki most szövetségi kapitányként próbál sikert elérni csapatával.

 

1980-ban döntőt játszott a belga válogatott
1980-ban döntőt játszott a belga válogatott

 

A belga csapat mérkőzései az Eb-n:

 

2016. június 13. 21:00 – Belgium – Olaszország (Lyon, Stade de Lyon )
2016. június 18. 15:00 – Belgium – Írország (Bordeux, Stade de Bordeux)
2016. június 22. 21:00 – Svédország – Belgium (Nice, Stade de Nice)

 

 

Olaszország – szépen búcsúzna a tréner

 

Az olaszok szövetségi kapitánya Antonio Conte leginkább a Juventusra építi a válogatottat, összesen hat játékossal számol a torinói csapatból.

 

A keretben igazán nagy világsztárt nem találhatunk, de mindenképpen meg kell említenünk a védelemből kiöregedő két klasszist, akik nélkül az olasz labdarúgás nem tartana itt. Nevezetesen Buffon-ról és Chielline-ről van szó.

 

A torna előtti komoly sérüléshullám három nagy vesztese Marchisio, Marco Verratti és Montolivo lett. Nem hiányzik a keretből a szintén koros De Rossi és Thiago Motta sem.

 

A támadósorban a remek szezont futó Graziano Pelle és Stephan El Shaarawy lehet a megoldás a gólszerzése, de Simone Zaza is lehetőséghez juthat a tornán. Conte mindenképpen szépen szeretne búcsúzni a válogatottól, hiszen a torna után az angol Chelsea irányítását veszi át.

 

Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Salvatore Sirigu (Paris Saint-Germain).
Hátvédek: Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Angelo Ogbonna (West Ham), Matteo Darmian (Manchester United), Mattia De Sciglio (Milan).
Középpályások: Daniele De Rossi (Roma), Alessandro Florenzi (Roma), Emanuele Giaccherini (Bologna), Thiago Motta (Paris Saint-Germain), Marco Parolo (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus), Antonio Candreva (Lazio).
Csatárok: Eder (Inter), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli), Graziano Pelle (Southampton), Simone Zaza (Juventus), Federico Bernardeschi (Fiorentina), Stephan El Shaarawy (Roma).

az olasz válogatott
az olasz válogatott

 

Olaszország az Európa-bajnokságokon

A csapat első mérkőzését 1910. május 5-én játszotta Franciaország ellen, Milánóban. A találkozót 6–2-re az olaszok nyerték. 1968-ban az olaszoknak sikerült megnyerni az Európa-bajnokságot.

 

A legutóbbi 2012-es Eb-n az olaszok egészen a döntőig meneteltek, de ott a címvédő spanyoloktól csúfos 4-0-ás vereséget szenvedtek.

 

13E2713E000005DC-3620838-image-a-12_1464820731700
A 2012-es Eb döntős olaszok

 

Az olasz csapat mérkőzései az Eb-n:

 

2016. június 13. 21:00 – Belgium – Olaszország (Lyon, Stade de Lyon)
2016. június 17. 15:00 – Olaszország – Svédország (Toulouse, Stadium de Toulouse)
2016. június 22. 21:00 – Olaszország – Írország  ( Lille, Stade Pierre Mauroy )

 

 

Svédország – meglepnék Európát 

 

Erik Hamren szövetségi kapitány keretében a legnagyobb név egyértelműen Zlatan Ibrahimovic. Kérdés, hogy a svéd támadó játékát mennyire fogja befolyásolni a csapatváltása. Ibrahimovic szerződése lejártával a PSG csapatának int búcsút, és nagy eséllyel Mourinho kezei alatt folytatja.

 

A keretben ott van a rutinos Kim Kallstrom és Ekdal is a Hamburgból. A védelemben megtalálható a Norwich játékosa Olsson is és Lindelöf a Benficaból, aki iránt több csapat érdeklődik.

 

A svédek 23 fős kerete:

Kapusok: Andreas Isaksson (Kasimpasa), Robin Olsen (Koppenhága), Patrik Carlgren (AIK).
Hátvédek: Ludwig Augustinsson (Koppenhága), Erik Johansson (Koppenhága), Pontus Jansson (Torino), Victor Lindelöf (Benfica) Andreas Granqvist (Krasnodar), Mikael Lustig (Celtic), Martin Olsson (Norwich).
Középpályások: Jimmy Durmaz (Olimpiakosz), Albin Ekdal (Hamburg), Oscar Hiljemark (Palermo), Sebastian Larsson (Sunderland), Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva), Erkan Zengin (Trabzonspor), Oscar Lewicki (Malmö), Emil Forsberg (Leipzig), Kim Kallström (Grasshoppers).
Csatárok: Marcus Berg (Panathinaikosz), John Guidetti (Celta Vigo), Zlatan Ibrahimovic (PSG), Emir Kujovic (Norrköping).

 

a svéd válogatott
a svéd válogatott

 

Svédország az Európa-bajnokságokon

 

Az 1992-es Európa-bajnokságnak Svédország volt a házigazdája és ekkor szerepelt első alkalommal a kontinenstornán. Angliával, Dániával és Franciaországgal került egy csoportba. A Franciaország elleni 1–1-es döntetlent, Dánia 1–0-s és Anglia 2–1-es legyőzése követte. Az elődöntőben Németország ellen 3–2-re kikapott. Ez mindmáig a svéd válogatott történetének legjobb Európa-bajnoki szereplése.

 

letöltés (1)
A 92-es eddigi legjobb svéd szereplés

 

Az svéd csapat mérkőzései az Eb-n:

2016. június 13. 18:00 – Írország – Svédország (Párizs, Saint-Denis )
2016. június 17. 15:00 – Olaszország – Svédország (Toulouse, Stadium de Toulouse)
2016. június 22. 21:00 – Svédország – Belgium  (Nice, Stade de Nice)

 

https://www.youtube.com/watch?v=xaIFVE_14Wg

 

Írország – Martin O’Neill a motivátor

 

A keretben rutinos játékosok kaptak helyett, a legnagyobb név a támadósorból Robbie Keane, aki az Egyesült Államokban ontja a gólokat. De gólokat várnak az írek Shane Long-tól is, aki a Southampton játékosa.

 

Rutinnal bír még a keretben helyet kapó Given, Coleman és McGeady is, amire nagy szükség lesz a csoportmérkőzések során.

 

Az  északír Martin O’Neill szövetségi kapitánytól is sokat várnak, aki nagy motivátor, emellett a taktikai elemek kiváló variálásához is ért.

 

Az írek 23 fős kerete:

 

Kapusok: Shay Given (Stoke), Darren Randolph (West Ham), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday).
Hátvédek: Seamus Coleman (Everton), Cyrus Christie (Derby), Ciaran Clark (Aston Villa), Richard Keogh (Derby), John O’Shea (Sunderland), Shane Duffy (Blackburn), Stephen Ward (Burnley).
Középpályások: Aiden McGeady (Sheffield Wednesday), James McClean (West Brom), Glenn Whelan (Stoke), James McCarthy (Everton), Jeff Hendrick (Derby), David Meyler (Hull), Stephen Quinn (Reading), Wes Hoolahan (Norwich), Robbie Brady (Norwich), Jonathan Walters (Stoke).
Csatárok: Robbie Keane (LA Galaxy), Shane Long (Southampton), Daryl Murphy (Ipswich).

 

IMG_9153
az ír válogatott

 

Írország az Európa-bajnokságokon

 

Az ír válogatott nem nagy múltra tekint vissza az Eb-k történetében. Eddig mindössze két alkalommal, 1988-ban és 2012-ben jutottak ki a tornára. A csoportból egyszer sem sikerült tovább vergődniük.

 

Az ír csapat mérkőzései az Eb-n:

 

2016. június 13. 18:00 – Írország – Svédország (Párizs, Saint-Denis )
2016. június 18. 15:00 – Belgium – Írország (Bordeux, Stade de Bordeux )
2016. június 22. 21:00 – Olaszország – Írország ( Lille, Stade Pierre Mauroy )

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatal

 

Íme a tizenötödik kérdésünk: 

 

15. kérdésünk: A cikkünkben bemutatott csapatok melyikében szerepelt játékosként és edzőként is az adott játékos és kiről van szó ?

 

A válasz: Belgium, Marc Wilmots
B válasz: Olaszország, Gianliugi Buffon
C válasz: Olaszország, Paolo Maldini
D válasz: Írország, Damien Duff

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 15. kérdés – helyes válasz: 15. B) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: szerda este 21.00 (a következő kérdésig).

 

Kép forrása: uefa.com

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!