Ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is a címvédő Christopher Froome és a hozzá hasonlóan kétszeres győztes Alberto Contador nagy küzdelmére lehet számítani a szombaton rajtoló, 103. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen.

Noha a szakemberek a brit és a spanyol kerekest tartják a két legnagyobb favoritnak, de legalább további két versenyző, a kolumbiai Nairo Quintana és az olasz Fabio Aru is azzal a céllal vág neki a háromhetes viadalnak, hogy az összetett győzelemért járó sárga trikóban érkezzen Párizsba.

 

tour
Az idei útvonal. forrás: letour.fr

 

Contador vs Froome

 

 hirdetes_300x300  

Tavaly Contadorból a Tour előtt sokat kivett olasz körverseny, így végül ötödikként zárt. A 2013-ban és 2015-ben bajnok Froome tőle megszokott módon elsősorban a Tour de France megnyerésére koncentrált, nem is talált legyőzőre.

 

A fiatal koruk ellenére a másik két, szintén végső győzelemért harcba szálló versenyző sem a nyeretlen kétévesek közé tartozik: Aru tavaly a Vueltán győzött, míg Quintana 2014-ben a Girón. Ráadásul mindkettőjüknek elképesztően jó és tapasztalt segítőjük lesz Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde személyében.

 

Nagy meglepetés lenne, ha nem ebből a négyesből kerülne ki a végső győztes, de a holland Bauke Mollema, az ausztrál Richie Porte, az amerikai Tejay van Garderen, a spanyol Joaquim Rodriguez, továbbá a francia Romain Bardet és Thibaut Pinot egy-egy szakaszon meglepheti a kvartettet.

 

EBE 3 Besancon - Cyklistický tím Astana,  počas tréningu cez voľný deň na cyklistických pretekoch Tour de France neďaleko etapového centra v Besancone na východe Francúzska v utorok 15. júla 2014. Na snímke vpredu vpravo vedúci pretekár v priebežnom poradí Talian Vincenzo Nibali, vľavo bývalý kazašský cyklista, olympijský víťaz z Londýna, víťaz štyroch etáp na Tour a v súčasnosti generálny manažér tímu Alexandr Vinokurov. FOTO TASR/AP Overall leader Vincenzo Nibali of Italy, front right, rides with general manager and former cyclist Alexandr Vinokurov, left, during a training near Besancon, eastern France, Tuesday, July 15, 2014. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Vincenzo Nibali az Astana csapat élén. kép: sport.sk

 

Peter Sagan sorozatban ötödször nyerhet

 

A sprintereknél is komoly harc várható a zöld trikóért zajló mezőnypontversenyben. A legnagyobb esélyes persze Peter Sagan, aki az elmúlt négy alkalommal mindig elhódította a zöld trikót. A legutóbbi versenyen ugyan nem jött össze neki az etapsiker, de pontszámban toronymagasan vezetett mindvégig. Sagan ismét a TINKOFF csapat színeiben indul majd, ő és Contador lesznek a csapat vezérei.

 

Ott van az indulók között Mark Cavendish, aki az elmúlt nyolc évben 26 szakaszt nyert a Touron. A világ leggyorsabb kerekesének tartott 31 éves brit versenyző utolérheti és akár meg is előzheti az ötszörös bajnok francia Bernard Hinault-t az etapsikerekben (28). Akik még megnehezíthetik Sagan dolgát: Andre Greipel, Marcel Kittel és John Degenkolb.

 

A piros pöttyös trikóért  (legjobb „hegymenő”) is a végső győzelemre esélyesek szálnak majd harcba, legutóbb Froome nyerte meg ezt is. A legjobb 26 év alatti versenyzőnek járó fehér trikóra is sokan esélyesek, a favoritnak a brit Adam Yates-t tartják.

 

sagan
Saganék a csapatbemutatón. forrás: Facebook

 

Jönnek a hőkamerák

 

Hőképeket készítő kamerák is lesznek a Tour de France-on, ezúttal azonban nem a versenyzőkről csinálnak képeket. Egyfajta csalásnak járnak majd utána, méghozzá a kerékpár-doppingolásnak.

 

Az egyre jobban elharapódzó kerékpár-doppingolás vagy mechanikai doppingolás lényege, hogy egy kicsi (2 kilónál kisebb tömegű), de azért elég jó teljesítményű motort rejtenek el valahova a kerékpárba, például az ülés alatti csőbe, ezzel javítva a sporteszköz (és persze a sportoló) teljesítményét. Egy ilyen motor akár 250 wattnyi extrateljesítménnyel szolgálhat, ami megfelel egy kerékpáros négyórás teljesítményének a versenyen.

 

A hőkamerák képei egyértelműen kimutatják a motor jelenlétét, hiába rejtik azt el bárhova. A hordozható kamerákat többek között az út mellett szerelik fel, de hogy pontosan hol lesznek és mikor fognak dolgozni, azt nem árulták el.

 

forrás: gizmodo.co.uk

 

m4sport.hu/hvg.hu/letour.fr
kép: letour.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!