Vasárnap éjjel mindkét térdét megoperálták Miklós Editnek, aki a női alpesi sízők altenmarkt-zauchensee-i lesikló világkupafutamát megelőző hivatalos edzésen bukott hatalmasat, és szalagszakadást, csonttörést, valamint porcsérülést szenvedett.

 

A magyar szövetség hétfő délelőtti tájékoztatása szerint az olimpiai hetedik sportolót egy Innsbruck melletti magánklinikán műtötték, közel négy órán át.

 

Kapitány Ildikó, a Magyar Síszövetség főtitkára, aki jelenleg a kórházban tartózkodik Miklós Edittel, a következőket mondta hétfő reggel:

„Editet vasárnap este 9 óra körül kezdték el operálni, és hajnali 1 órakor tolták ki a műtőből. Amikor felébresztették, félálomban először azt kérdezte a nővértől és az aneszteziológustól, hogy mikor lesz edzés. A körülményekhez képest jól van, már reggelizett, és várja orvosát, aki műtötte, hogy beszámoljon neki a részletekről”

– mondta Kapitány Ildikó.

 hirdetes_300x300  

 

Miklós Edit vasárnap a kórházban, közvetlenül a baleset után, forrás: facebook.com

 

„Jól érzem magam, örülök, hogy túlvagyok a műtéten”

– mondta a 28 éves síző, hozzátéve, hogy az operációt végző orvossal hétfőn délután tud majd beszélni, s akkor tudja majd meg pontosan, milyen beavatkozásokra volt szükség.

 

„Ami biztos, a jobb térdemben részleges keresztszalag-szakadás volt, de nem kellett pótolni, meg tudták oldani műtéttel. A térdkalácson még nem tudom, milyen beavatkozást végeztek el, de ott is roncsolódás volt. A meniscust visszavarrták szintén a jobb térdemben. A balban az elülső keresztszalag elszakadt és pótolni kellett, abban is a meniscus meg volt sérülve, plusz az oldalsó szalag.”

 

Miklós Edit mindezt a gyógytornászától tudta meg, azaz nem ez a hivatalos diagnózis.

 

Az erdélyi születésű sportoló vasárnap az altenmarkt-zauchensee-i pálya felső szakaszán nagy sebességgel haladt, amikor a bal léce megakadt a hóban, szétcsúsztak a lábai, s nagyot bukott, többször átfordult a tengelye körül, ráadásul az egyik léce nem oldott le.

 

Mentőhelikopterrel a pongaui kórházba szállították, majd az Innsbruck melletti magánklinikára vitték, ahol az a térdspecialista végezte el az operációt, aki korábban már műtötte Miklós Editet.

 

A rehabilitációs időszak várhatóan hat hónapig tart majd, így a magyar síző várhatóan ősszel visszatérhet, és elindulhat a jövő évi pjongcsangi olimpián.

 

 

MTI, nemzetisport.hu

Nyitókép: erdely.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!