Ma este újra pályára lépnek a sárga-kékek Dunaszerdahelyen. Az előző szezon végén talán nem is gondoltuk volna, hogy mennyi változást hoz magával a Fortuna Liga 2017/18-as idénye. Nem csak a játékoskeretben, de a kispadon, az Arénában, a játékosok mezén és a szurkolóknál is történtek újítások. Lássuk, mi a helyzet a szezon nyitómeccse előtt a DAC háza táján!

 

Egyesek meglepetésére, mások elégedettségére új edzővel vág neki az új szezonnak a dunaszerdahelyi csapat, ugyanis a klub vezetése nem hosszabbított László Csabával, helyette a magyar bajnok Honvéd edzője, az olasz Marco Rossi érkezett a sárga-kékek kispadjára. Rossi már önmagában is változást jelent, ugyanakkor hozta magával saját stábját is, így további olasz neveket jegyezhetnek meg a felvidéki szurkolók.

 

balról: Gábriš Csaba (az együttes erőnléti edzője), Giovanni Costantino (pályaedző, videóelemző), Marco Rossi (vezetőedző), Branislav Fodrek (asszisztens, a DAC B vezetőedzője), Martin Raška (kapusedző) és Karol Pecze (csapatvezető); Cosimo Inguscio (pályaedző) hiányzik a képről

 

Marco Rossi első nyilvános sajtótájékoztatója után válaszolt a Körkép.sk kérdéseire is.

 hirdetes_300x300  

 

Marco Rossi: Érdemes lesz kijárni a DAC mérkőzéseire

 

Öltözői változások

 

Összesen kilenc játékos távozott a sárga-kékektől, az érkezők között jegyezzük a Nagymihályról igazolt cseh kapust, az U21-es válogatott Patrik Macejt, a védekező mindenes posztjára Kristián Koštrna (legutóbb Blagoevgrad) érkezett, a szélső középpályás Lukáš Čmelík (Zsolna) lesz valamint felkerült az ifjúsági csapatból az „A” csapatba Dominik Špiriak, Branko Bajić, Domonkos Kristóf, Filip Moďorosi, Marko Divković ötös.

 

Felkészülés

 

Nem kis aggodalommal követték a szurkolók az új stáb és csapat felkészülési mérkőzéseit, ugyanis az osztrák edzőtábor alatt játszott két mérkőzésen csúnyán alulmaradtak a sárga-kékek. Természetesen az ilyen vereségekből semmiképpen sem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az osztrák liga eleve erősebb, mint a szlovák, arról nem is szólva, hogy a játékosoknak és az edzőknek ekkorra még nem volt idejük összeszokni. Az öt felkészülési mérkőzés mérlege: 2 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség.

 

Névváltozás

 

Július 1-től új néven fut a DAC stadionja, ugyanis az eddig DAC Aréna elnevezés Mol Arénára változik. A hír senkit sem ért meglepetésként, mivel a Mol Zrt. komoly összeggel járult hozzá a stadion építéséhez, majd Világi Oszkár klubtulajdonos közbenjárása további támogatás érkezik a magyar vállalattól Dunaszerdahelyre. Természetesen a MOL így a sárga-kékek mezére is felkerül, ami további újítást jelent.

 

Bevonulózene-csere

 

Bögi Róbert: Elfogadni vagy beletörődni – Avagy a DAC bevonulózenéje és a szurkolók

 

Stadionépítés

 

A két szezon közti uborkaszezonban borzolta némiképp a kedélyeket, hogy az Oktatásügyi Minisztérium súlyos milliókat hagyott jóvá stadionépítésekre. Dunaszerdahelyi viszonylatban pozitívum, hogy a D-lelátó építésére mintegy 1,5 + 1 millió euró érkezik. A minisztérium döntését több ellenzéki képviselő is sérelmezte, az SaS-es Veronika Remišovának Világi nyíltan válaszolt is.

 

 

Világi Oszkár: Igaza volt, az oligarchája vagyok

 

A Körkép.sk élőben, a helyszínről követte a DAC szezon előtti sajtótájékoztatóját is. Az erről készült összefoglalónk itt tekinthető meg.

 

Szurkolók

 

Sok változás érte a szurkolókat, és valószínűleg még nincs vége az újdonságok sorának. Egyrészt Világi Oszkár a Gombaszögi Nyári Tábor egyik beszélgetésén mondhatni üzent a sárga-kék szíveknek:

 

„Azért hozom az embereket, hogy jobbak legyünk. Nekem soha az életemben eszembe nem jutna, hogy többet nem megyek ki meccsre, mert ez vagy az történt. Az igazi DAC drukker nem hagyja el a DAC-ot”

 

majd ezt még fokozta

 

“Akik támadnak, nem igazi DAC drukkerek. Nekik semmi közük a DAC-hoz”

 

Pár nappal később érkezett egy újabb hír, ami sokkolta és felháborította a törzsgyökeres szurkolókat, mégpedig az, hogy mondhatni központilag nevelné a szövetség a nézőket a szurkolásra.

 

A közrádió összeállítása szerint a szurkolók viselkedése az elmúlt években problémás. Nemcsak az egyre alacsonyabb szurkolói létszám, hanem a meccsekre kilátogatók viselkedése is kérdéseket vet fel.

 

A Futballmánia nevű projekt a focimeccsek élményén túl egyéb lehetőségeket is kínál annak érdekében, hogy kialakítsa a szurkolókban a futball iránti szeretetet.

 

Futballmánia: Nevelnék a meccsre kilátogató nézőket és megtanítanák őket szurkolni

 

Nem pihent az YBS

 

Az YBS DAC fanklub is benevezett a Felvidéki Labdarúgó Bajnokságra, melynek csallóközi csoportmérkőzéseit sorra megnyerte, így biztos résztvevőjévé vált a bajnokság döntőjének, melyet Szepsiben rendeznek meg 12 csapat részvételével.

 

Veretlenül jutott az YBS DAC fanklub csapata a Felvidéki Labdarúgó Bajnokság döntőjébe

 

És ha már újítás, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az YBS is változtat némiképp az eddig megszokott szurkolási módon, ugyanis a kápók ezentúl nem megafonokat fognak használni, hanem a direkt erre a célra vásárolt szinkronizált hangfalakat és mikrofonokat vetnek be a szurkolás minőségének fokozására.

 

Új technikával hangol az YBS a 2017/18-as szezonra

 

DAC-lázban a Felvidék

 

Portálunk sem tétlenkedett a két idény közti szünetben. Olvasóink számára készítettünk egy exkluzív online magazint, melyben összefoglaltuk az elmúlt idény szerintünk legfontosabb mérföldköveit.

 

Határtalan Szenvedély – Íme a Körkép.sk DAC-ról szóló exkluzív online magazinja!

 

DAC – Zólyombrézó

 

Ma este 20:30-kor veszi kezdetét a szezonnyitó DAC-Zólyombrézó összecsapás. Nem csak Dunaszerdahelyen történt változás az utóbbi hetekben. A nyár folyamán megváltozott a zólyombrézói klub neve, és a csapat már FK Železiarne elnevezés alatt vág neki az új küzdelemsorozatnak. Aki nem vásárolt jegyet a mérkőzésre, ne búsúljon, a 213TV csatornán élőben követheti a találkozót az otthon kényelméből is.

 

Aki viszont kilátogat a mérkőzésre a MOL Arénába, annak figyelmébe ajánljuk a forgalomkorlátozásra vonatkozó cikkünket:

 

Dunaszerdahely: július 20-tól minden megváltozik a belvárosi közlekedésben az útlezárások és forgalomelterelések miatt

 

 A két csapat 5 legutóbbi egymás elleni mérkőzése a Fortuna Ligában:

2015.11.27. – Zólyombrézó–DAC 0:0, 789 néző

2016.04.23. – DAC–Zólyombrézó 1:0, gólszerző: Ljubičić, 4191 néző

2016.09.17. – DAC–Zólyombrézó 0:0, 1263 néző

2017.02.18. – Zólyombrézó–DAC 0:0, 1002 néző

2017.05.14. – DAC–Zólyombrézó 2:2, gólszerzők: Šafranko, Vida – Mikuš, Bernadina, 7139 néző

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:
Címkék: DAC Főoldal kiemelt

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!