Vajon mennyit keres Neymar a PSG-ben egy év alatt? Hány évet kell dolgoznunk, hogy megkapjuk Ronaldo éves fizetését? A BBC egy érdekes kalkulátort tett közzé, amellyel kiszámolhatjuk, hogy éves bruttó fizetésünkből mennyi idő alatt kereshetjük meg a világ legnagyobb futballsztárjainak egy éves keresetét.

 

Összeállításunkban először az oldalon szereplő szlovák éves bruttó átlagfizetést (10 500 euró) hasonlítottuk össze a világ legjobban kereső játékosainak átlagos bérével – kapaszkodjunk, hajmeresztő adatok jönnek!

 

Neymar, Messi, Ronaldo

 

 hirdetes_300x300  

A világ két legjobb játékosa, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo  29, illetve 36,4 millió eurót rak zsebre évente. Ha az éves szlovák átlagfizetéssel számolunk, akkor 2560 év alatt keresnénk meg azt az összeget, amennyit Ronaldo egy év alatt hazavisz (Messi esetében egy kicsivel „jobb” a helyzet, „csak” 2037 évig kellene dolgozunk). Ha percekre bontva nézzük meg a fizetéseket, ismét megdöbbenhetünk: heti bérünket a Real Madrid sztárja 4, a Barcelona zsenije 5 perc alatt megkapja…

 

Neymar fizetése is csillagászati kép: goal.com

 

A PSG nemrég rekordösszegért (222 millió euró) szerződtetett játékosa, Neymar csillagászati összeget, 45 milliót tehet zsebre évente, vagyis neki szintén 4 percig tart megkeresni a heti szlovák bruttó átlagbért, és ha időszámításunk előtt 688-ban (amikor az Asszír birodalom fénykorát élte, vagy kialakult a spártai katonaállam) kezdtünk volna el dolgozni, akkor mára megkeresnénk a brazil egyéves fizetését.

 

Neymar éves béréből 408 909 darab nevével ellátott, 110 euró értékű mezt vásárolhatnánk, vagyis Pozsony majdnem minden lakosa (421 ezer) kaphatna egyet. A BBC kalkulátora összehasonlítja a béreket a legjobban kereső női focista, Marta 41 700 dolláros éves amerikai fizetésével. Megdöbbentő, de a PSG sztárja 1218-szor keres többet, mint a szintén brazil játékos.

 

 

Zidane évi 7 millióért dolgozik. kép: ESPN

 

Érdemes szemügyre vennünk az adatbázisban szereplő edzőket is: ki gondolta volna, hogy a Zinedine Zidane éves béréért majdnem a mohácsi csata (1526) idején kellene elkezdenünk dolgozni? Nem beszélve Antonio Conteról, aki fizetéséből (9,6 millió font)boldogan megajándékozhatnak 174,909 Chelsea-drukkert a csapat legújabb tréningruhájával, de neki is csak 16 percet kellene dolgoznia azért, hogy egy szlovákiai dolgozót kisegítsen egy heti fizetésével.

 

Bár a kalkulátor a  Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2015-ös adataival számol, érdemes megnézni saját éves fizetésünket is, valamint a rosszabb gazdasági helyzetben levő országokat – keleti szomszédunk, Ukrajna átlagos heti fizetését Neymar két perc alatt keresi meg, az ukrán bérviszonyok alapján pedig 5315 évet kellene dolgoznunk a 45 milliós fizetésért. Az oldal készítői a lap alján elhelyeztek egy kalkulátort is, ami megmutatja, hogy az ott eltöltött idő alatt mennyit kerestünk mi és az általunk kiválasztott játékos…

 

Mennyit költenek a klubok fizetésekre?

 

A Sporting Intelligence jelentése szerint a labdarúgásban is elszabadultak a játékosok fizetései. A világ egyik legerősebb és legnagyobb pénzeket megmozgató bajnokságában, a Premier Leauge-ben például egy játékos átlagfizetése a tavalyi szezonban 2,4 millió font volt, ez heti 46 ezer fontnak felel meg.

 

Az angol csapatok nyári költekezései már meghaladták a tavalyi 1,16 milliárdos rekordot és még az átigazolási időszak utolsó napján is jelentősen emelkedhet az összeg. 2001-ben, amikor Sol Campbell az Arsenalba igazolt, 100 ezer fontos heti fizetése minden PL-rekordot megdöntött. 16 évvel később, Sergio Agüero (City) és Paul Pogba (United) jóvoltából ez már megduplázódott.

 

A legfrissebb, júniusi adatok szerint a tavalyi szezonban a Barcelona és a Manchester United költött el százmilliókat a játékosok fizetéseire, de érdekes, hogy a PL végén kullogó csapatok is bekerültek a legtöbbet költekező klubok közé:

 

A tavalyi szezon legnagyobb költekezői forrás: Reddit

 

A kaotikus állapotokat talán Steve Parish, a Crystal Palace elnöke jellemezte a legjobban:

 

„Enyém a világ huszadik legnagyobb fizetési csekke. De vajon enyém a világ huszadik legjobb csapata is? Nagyon remélem”

 

-utalt ezzel a Palace kiemelkedő helyezésére a fizetési rangsorban, bár korábbi interjújában egy kicsit tévedett,  csapata a júniusi adatok alapján „csak” a 25.  Nem csoda hát, hogy Kína után Anglia a játékosok legkedveltebb országa, a középcsapatok ugyanis simán ki tudják fizetni más bajnokságok topklubjainak játékosait. A nyári játékoskeringőt figyelembe véve jövőre talán még sokkolóbb adatokra számíthatunk és hol van még a vége….

 

Szanyó Bence
Adatok: BBC , Daily Mail, Sporting Intelligence borítókép: espncdn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!