Múlt héten fontos győzelmet aratott a DAC, mikor a MOL Arénában 3:1-es eredménnyel küldte haza a tavalyi bajnok Zsolnát. Ma ismét hasonló bravúrra lesz szükség, ugyanis mind a két csapat az európai kupaszereplésért küzd.

 

A felsőházi rájátszásban eddig a DAC a legsikeresebb, 10 pont a hátránya a listavezető Nagyszombat előtt, akinek szombaton csak egy gólnélküli döntetlenre futotta a Rózsahegy ellen, ugyanakkor a sárga-kékeknek 4 pontos előnyük van a harmadik helyezett Slovan előtt.

 

A mai ellenfél, habár címvédő, 7 pontos lemaradásban van Rossiéktól.

 

 hirdetes_300x300  

DAC-rekord

 

A dunaszerdahelyiek ebben a szezonban eddig kétszer tudtak egymás után három mérkőzésen győzni, jelenleg 27 találkozó során 51 pontot sikerült összegyűjteni, ami rekordnak számít a DAC élvonalbeli történelmében. Ezzel továbbra is élnek az európai kupaszereplésről szőtt álmok, melynek eléréséhez szükség van ma is a 3 pontra.

 

Közben a múlt heti DAC-Zsolna találkozón már megjelent a lelátón az ikonikus DAC UEFA feliratú zászló, mely három évtized óta várja, hogy újra használni lehessen. A zászló annak a csodálatos korszaknak volt szemtanúja, amely során KapkoPavlíkMičinec vagy később Paľo Diňa futballozott sárga-kékben. Az általuk fémjelzett gárda Csehszlovákia legjobbjai közé tartozott, és összesen tíz párharcot vívott a Kupagyőztesek Európa-kupájában és az UEFA-kupában. Mindkét említett sorozat a mai Európa-liga elődje volt.

 

„A legendás zászló azóta a gútai tulajdonosa szekrényében pihent, most azonban visszatért egy nagy és történelmi korszak egyfajta mementójaként. Visszaidézte annak a kornak a szellemét, amelyet az idény során játékával és eredményivel a csapat is visszahozott. A zászló üzenete egyértelmű, és most már a mai játékos- és szurkológeneráción a sor, hogy közösen arany betűkkel írják be neveiket klubunk történelmébe. Visszatér Európa a stadionunkba? A zászló már újra itt van!” – írja az fcdac.sk

 

Alapemberek nélkül

 

Az utóbbi fordulókban egyre-másra nélkülözni kényszerült Marco Rossi néhány alapembert. Ezúttal két közönségkedvenc, Erik Pačinda és Kalmár Zsolt sem léphet pályára. Előbbi sérüléséből lábadozik, utóbbi pedig eltiltását tölti. Ezen felül Koštrnára és Blackmanre sem számíthat az olasz szakember.

 

A csapat még szombaton elutazott Észak-Szlovákiába, és ezúttal két fiatalt is magukkal vittek: az U19-es ifibajnokság legjobb góllövője, Martin Rymarenko és a DAC B ukrán középpályása, Andrii Liashenko is helyet kapott a keretben.

 

Hétközben a Zsolna is elbúcsúzott a Slovnaft Cuptól miután a Rózsaheggyel gólnélküli döntetlent játszott (az előző találkozó rózsahegyi 2:1-es győzelemmel zárult). Ez annyit jelent, hogy a tavalyi bajnok is csak a Fortuna Ligából juthatna ki Európába.

 

Örömmámor a DAC-stadionban a bajnok Zsolna legyőzése után – Körkép.sk videó

 

Új DAC-csillag van születőben?

 

Lassan minden DAC-szurkoló megtanulja az ismeretlenként Dunaszerdahelyre érkező elefántcsontparti Bayo nevét, aki eddigi négy fortunaligás mérkőzésén háromszor is betalált az ellenfél kapujába.

 

„Nagyon örülök a zsinórban három meccsen szerzett három gólnak. A Fortuna Liga színvonalas bajnokság, egyáltalán nem könnyű benne jól teljesíteni. Emiatt is örülök az eddigi mutatómnak, sőt már holnap, Zsolnán boldogan javítanék még rajta,”

 

nyilatkozta Bayo szombaton az fcdac.sk-nak. A fiatal afrikai azt is hozzátette, hogy

 

„A zsolnaiak olyan csapattal rendelkeznek, amelyik mindig szépen akar futballozni. Mindenképpen van különbség a hazai és idegenben mutatott teljesítményük között, ám mi győzelmi céllal utazunk hozzájuk. Egyértelműek az edzői utasítások, újabb három pontot akarunk zsákmányolni. Az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk ennek érdekében a pályán. Bízom benne, hogy sikerül góllal hozzájárulnom a sikerhez,”

 

Európa, jövünk! DAC – Zsolna 3:1 (Képek, videó)

 

Macej: Győzni akarunk!

 

A mai lesz Patrik Macej 50. találkozója az élvonalban. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott az fcdac.sk-nak:

 

„Nagyon nehéz találkozóra számítok. Mindkét csapatnak megvannak a saját ambíciói, ami minden bizonnyal a pályán is megnyilvánul majd. Jó meccs lesz, amelyen az 50. élvonalbeli rajtomat abszolválhatom. Mit mondhatnék? Nagyon gyorsan szalad az idő, még élénken él az emlékezetemben az, miként debütáltam az első ligában. Vasárnap meg már az 50. következhet. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült ilyen magas számot elérnem. Viszont ez is olyan összecsapás lesz, mint a többi, a számok nem játszanak benne szerepet. Győzni akarunk, és úgy is lépünk pályára. Mindegy, hogy az ötvenedik meccsem-e, vagy nem.”

 

Macej egyébként ebben a szezonban minden mérkőzést végigjátszott.

 

Rossi: Történelmet akarunk írni

 

Úgy látszik, a kezdeti súrlódások után Marco Rossi is megbarátkozott már a dunaszerdahelyi közeggel. Legutóbbi nyilatkozatában kiemelte, hogy köszönettel tartozik játékosainak, akik visszaadták a lelkesedését.

 

„A labdarúgás ugyanis nem csak a pénzről szól, hanem épp a lelkesedésről is. Már az ideérkezésemkor is elmondtam: a csapatot körülvevő környezet volt az egyik oka annak, hogy Dunaszerdahelyre jöttem. Azt gondolom, hogy jól döntöttem, hiszen megmagyarázhatatlanul fantasztikus érzés az, amikor a szurkolók a meccsek előtt átszellemülten a „Nélküled” című számot éneklik, vagy amikor a lefújást követően önfeledten ünnepelnek”

 

Marco Rossi: Történelmet akarunk írni

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése a Fortuna Ligában:

2016.10.05. – DAC-Zsolna 0:6, gólszerzők: Otubanjo 2, Káčer, Škvarka, Špalek, Hlohovský, 1303 néző (Szencen)

2017.03.11. – DAC-Zsolna 2:2, gólszerzők: Ljubičić, Davis (11m) – Kaša, Škvarka, 5152 néző

2017.08.20. – DAC-Zsolna 4:2, gólszerzők: Pačinda, Ljubičić, Divković – Koštrna (öngól), Mráz, 7139 néző

2017.11.18. – Zsolna-DAC 0:0, 3642 néző

2018.04.14. – DAC-Zsolna 3:1, gólszerzők: Bayo, Ljubičić, Králik (öngól) – Diaz, 7925 néző

 

A Fortuna Liga rájátszásának 6. (összesítve a 28.) fordulója:

 

BAJNOKI CÍMÉRT – FELSŐHÁZ

Szombat, 2018. április 21., 14:45 ó: Ružomberok-Trnava (0:0)

Vasárnap, 2018. április 22., 15:20 ó: Žilina-DAC, 17.00: Trenčín-Slovan

 

Hatból öt DAC-meccset is közvetít a televízió

 

A Zsolna-DAC bajnoki mérkőzés vasárnap 15:20-kor kezdődik, játékvezetők Sedlák – D. Hrčka, Tomčík. A mérkőzést élőben közvetíti a Dajto csatorna.

 

Körkép.sk, fcdac.sk

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!