Az újkori történelemben talán még egyetlen pápa sem volt kitéve annyi bírálatnak a saját bíborosai részéről, mint a jelenlegi római püspök, Ferenc.

 

(…)

 

A pápa kijelentése ellen, miszerint a papok zöldcsütörtökön megmoshatják a nők lábát is, rögtön felemelte a hangját az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció vezetője, Robert Sarah bíboros, aki kijelentette, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„a papoknak zöldcsütörtökön nem kell megmosniuk a nők lábát.”

 

A pápai autoritás szőnyeg alá söpréséről több esetet is találnánk a saját, legközelebbi alattvalói köréből.

 

Ferenc papa
Kép: Aktuality.sk

 

(…)

 

Az argentin La Nacion napilapban megjelent interjúban Ferenc pápa így magyarázta a konzervatív munkatársai által megfogalmazott kritikát:

 

„Ők a saját munkájukat végzik, én pedig szintén a sajátomat. Egy nyitott, könyörületes egyházat szeretnék, amelyik a sérült családokat támogatja. Ők azonban mindenre azt válaszolják, hogy: Nem.“

 

(…)

 

Újonnan Sarah bíboros azt a reformot szeretné átültetni, hogy a hívek az áldozást térdre ereszkedve végezzék el, a papok pedig az Isten felé fordulva végezzék az istentiszteletet. Legjobb kelet felé („ad orientam”), azaz a felkelő nap irányába, ami az eljövendő Krisztust jelképezi.

 

(…)

 

A tiszteletet és a félelmet másképpen is ki lehet fejezni

 

A bíboros úrnak olykor-olykor talán a saját bazilikáját fel kéne cserélnie egy egyszerű falusi templomra és elmagyarázni azoknak az idős néniknek a „térdencsúszós” áldozás lényegét, akik közül sokan egész életükben egy tehénistállóban dolgoztak, és napjainkban már annak is örülnek, ha egyáltalán helyet szorítanak nekik a templomban.

 

(…)

 

A térdelés fontos szakrális művelet. Ennek ellenére más formákat is ismerek az Isten iránti tisztelet és félelem kifejezésére. (…)

 

(…)

 

 „Az ő igaz pápájuk”

 

Aki közvetlenül vagy közvetve bírálja a pápát, annak fel kell készülnie arra, hogy ő is bírálat áldozatává válik.

 

Sokszor nevetséges, hogy a pápa iránti engedelmességet éppen azok hangsúlyozzák, akik más fórumokon éppen kételkednek és vitatják a pápa egyes lépéseit, sőt a leváltását szorgalmazzák.

 

Félek, hogy ha megjelenik a színen az „igazi pápa”, akkor fognak igazán, de kellemetlenül meglepődni arra való tekintettel, hogy mi mindent lehet a pápáról és ellene egyaránt el mondani azok szerint a szabályok szerint, amiket egykoron ők állítottak fel.

 

Aktuality.skKarol Lovaš: Kritizovaný pápež, čo nemá rád konflikty

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!