(…) GFG: Brüsszelben ténykedsz egy ideje. Mi vagy ki ez a Brüsszel, aki ellen harcolunk?

 

Görgényi: Egyáltalán hisznek abban, amit csinálnak?

 

Deutsch:  (…) De összességében azért Brüsszel egy kellemes város. Jegyezzük meg persze azt is, hogy Brüsszel nem az egyetlen hely, ahol az Európai Unió több intézményének hivatalai is összpontosulnak. Az alapszerződésben rögzített módon például az Európai Parlamentnek Strasbourg a székhelye, az EP munkaszervezete van Brüsszelben, de van még munkaszervezete Luxembourgban is. A plenáris ülések vannak Strasbourgban. Ha a városok hangulata alapján kellene választanom, hogy hol legyen egyetlen helyen az EP, én Strasbourg mellett lennék.

 

 hirdetes_300x300  

Szóval, nem olyan borzalmas város Brüsszel. Politikailag persze az. Nade visszakanyarodva arra, amit Tamás kérdezett, hogy hisznek-e abban, amit csinálnak? Visszakérdezek, Fejti György például hitt abban, amit a nyolcvanas évek végén csinált? Vagy Grósz Károly hitt benne? Én azt gondolom, hogy túl a cinikus hatalompolitikai megfontolásaikon, hittek is azokban a rettenetes dolgokban, amit csináltak. Hittek a politikai, ideológiai, hatalmi status quo-ban.

 

(…)

 

GFG: Ha már típusok, te számunkra mindig is a fenegyerek típusának megjelenítője voltál. Nyilván, nemcsak nekünk. Deutsch egy fenegyerek, az állítás másik része: ez a fenegyerek közel harminc éve van a politika élvonalában.

 

Deutsch: Jövőre lesz harminc éve, hogy megalakult a Fidesz, szóval igen. A Fidesz lázadás volt, lázadók voltunk, mert lázadni akartunk. Nem csak sikerrel lázadtunk, de jól is, a magunk hite, elhatározása alapján. De azért létezik olyan is, hogy idő. Már kamaszkoromban is cikinek tartottam a kiöregedett, őszhalántékú rockbandákat. Mick Jagger kivétel, őt imádom és százévesen is szeretném a színpadon látni. De a valaha volt súlyánál ötven kilóval több, mégis feszes bőrdzsekit magára erőltető rocker már nekem kamaszkori fejjel is ciki volt, és én ezt mindig is el akartam kerülni.

 

(…)

 

GFG: És szerinted hogy lehet hatalomból, kormányról, jobboldalról lázadni? A mi fejünkbe még azt verték bele, hogy csak egy tisztességes baloldali lehet lázadó.

 

Deutsch: Nem akarunk kérkedni az önnön műveltségünkkel és okosságunkkal, de hadd ne kelljen már elfogadni, hogy egyébként mindenben hülyék vagyunk, nem is vagyunk olvasottak, hanem tuskók, barmok vagyunk, te is, mert nem az indexnek vagy a főszerkesztője, és nem Botkának vagy a tanácsadója, hanem… és én is, mert fideszes vagyok. De még így is mintha hordoznánk magunkba azt a szókészletet, kategóriarendszert, amit a politikai ellenfeleink teremtettek meg.

 

888.hu – Rendhagyó beszélgetés Deutsch Tamással 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!