A jövedelemkülönbségek mai világunk legmeghatározóbb kérdése, mert mindannyiunk életét befolyásolja, az egész világon. A jövedelemkülönbségek elmélyüléséről szóló vita már hosszú évek óta tart, de a politikusok, az akadémikusok és az aktivisták képtelenek megakadályozni növekedését a megszámlálhatatlan felszólalás, statisztikai elemzés, néhány személyes tiltakozás és az alkalmanként felbukkanó bizonyítékok ellenére. Mégis megmarad a kérdés: Miért? Miért éppen most? (…)

 

(…)A panamai dokumentumok meggyőző választ adnak a súlyos és mindenhol jelen lévő korrupcióra. És nem véletlen, hogy ez a válasz épp egy jogi cégtől érkezett. A „gazdagság menedzsmentjének” fogaskere, a Mossack Fonseca kihasználva befolyását megkerülte a törvényeket, hogy bűnözők érdekeit helyezze előtérbe évtizedeken keresztül.(…)

 

(…)A Niue-sziget esetében a cég lényegében az elejétől a végéig adóparadicsomként működött. Ramón Fonseca és Jürgen Mossack arról próbálnak meggyőzni minket, hogy cégükhöz tartozó – néha” speciális rendeltetésű eszközöknek” is nevezett – offshore vállalatai olyanok, mint az autók. De a használtautó-kereskedők nem írják át a törvényeket. Az egyetlen dolog, amit „speciális rendeltetésű” eszköz címén létrehoztak, az a csalások mérhetetlen tömkelege.

 

 hirdetes_300x300  

 

(…)

 

Az offshore-vállalatok gyakran állnak összefüggésben az adóelkerülés bűntényével. A Panama Papers egyértelműen rámutatott, hogy az offshore cégek lényegüktől fogva nem tekinthetőek illegálisnak, de súlyos bűncselekmények széles skálájának elkövetéséhez használják őket, amelyek arra irányulnak, hogy elkerüljék az adófizetést.

 

(…)

 

A Mossack Fonseca-t azért lepleztem le, mert úgy gondoltam, hogy alapítóinak, munkatársainak, ügyfeleinek felelniük kell az említett bűncselekményekben vállalt szerepükért. Egyelőre csak néhányuk szerepe világos. Valószínűleg évekig tart még, talán évtizedekig, míg a cég összes mocskos ügyletére fény derül.

 

(…)

 

Közben új párbeszéd indult a világban, ami örvendetes. A régiebbi idők udvarias retorikájától eltérően, amely korábban gondosan elmulasztotta megemlíteni az elit jogsértéseit, most arról beszélnek, amiről tényleg szükséges.(…)

 

A teljes angol nyelvű leirat ide kattintva olvasható

 

Aktuality.sk, Manifest utajeného zdroja Panama Papers

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!