A domináns médiapropaganda és önkényuralmi kormányzási stílus sem tette lehetővé Orbán Viktornak, hogy sikere teljes legyen. A referendum, amely sok kérdőjelet vetett fel európa szerte, végül nem lett érvényes. (..)

 

Orbán Viktor kicsit túl magasra tette a lécet. A vasárnapi referendum az alábbi következtetéseket hozta:

 

– A magyar közösség erős polarizációja kérdéseket vet fel a két ellentétes, már-már szélsőséges csoportok létrehozásával kapcsolatban, akik továbbra is különböző szempontból tekintenek az európai témákra. (..)

 

 hirdetes_300x300  

-A magyar elit világos jelzést küldött az EU-nak, ahol eddig csak aktív látszata volt a migrációs probléma megoldásának. Világos, hogy hasonló hangok más európai országokból is jönnek majd, ahol a populista és xenofób hangulat megfelelő termőtalaj a hasonló kezdeményezéseknek.

 

-Amennyiben az EU nem kezd el reguláris akadályokat telepíteni a tömeges migráció megfékezésére és nem mond világos nemet egyes, Európába tartó migránsoknak, nem lesz képes ellenállni más krízishelyzeteknek sem, amelyek várnak rá.

 

-A magyar népszavazás világos üzenetet küldött minden populista politikusnak, hogy a gyűlölet terjesztése és külső ellenség kreálása nem elég eszköz a hatalom megerősítéséhez, a közösségek már világos, konkrét lépéseket szeretnének és nem csak a migrációs krízisben.

 

-Másrészt Orbán Viktor pozíciója erősödött, mert a három milliós tömeg, akik támogatták a referendumot, megerősíti helyzetét a nemzet és az európai kultúra védelmezőjeként.

 

(..)

 

Orbán Viktor tehát részben teljesítette célját, megkapta a felhatalmazást az elégedetlen európaiak képviseletére és világos üzenettel érkezik Brüsszelbe.

 

Ott bukott el, hogy túl magasra tette a lécet, és az Achilles sarka pont az „érvénytelen” jelző lesz.

 

aktuality.sk –  Viera Žúborová:  Orbán pri utečencoch zvíťazil. Neúspešne

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!