A jelenlegi kabinet, amely a Sieť romjain keletkezett, mára már keresztülment mindazokon a negatív dolgokon, amelyeket Robert Fico felrótt a Radičovákormánynak. A nyílt háború Fico és az SNS elnöke, Andrej Danko között, amit  – érdektelenséget színlelve – Bugár Béla felügyel olyan dolog, ami másfél évvel ezelőtt valószínűtlennek tűnt.

 

A krízis, amit a tudományra és kutatásra szánt uniós pénzek különös szétosztása indított el, nem ér véget. Sőt, inkább fokozódik. Ha igaz az, amit a Pluska hozott nyilvánosságra, hogy Danko a kormány bukásával fenyegetőzött Ficonak, ha szerdán megtartják a kormányülést, újabb bizonyítéka a koalíción belüli zsarolásnak. Ezt először Robert Fico zsarolása előzte meg, hogy leváltja Peter Plavčan minisztert, ha az SNS nem hívja őt vissza.

 

Robert Fico egy olyan kormány élén áll, amelyet nem koalíciós szerződés és kormányprogram irányít, hanem zsarolás. A tárgyalás helyett gyerekes SMS-ezés jött és nagyzoló üzengetés, hogy mi lesz akkor, ha…

 

 hirdetes_300x300  

Megfelel ez valakinek? A jelek szerint Robert Ficonak. Ő az, aki az egész koalíciós történetben államférfiként mutatkozhat, aki szeretné megmenteni a kormányt és rendet tenne a rendetlen miniszterrel. Együtt az új, maghoz közeledő Európa-párti retorikával előkészítheti a talajt a parlamenti viszonyok átrendezésére és egy esetleges előrehozott választásokra.

(…)

A kormány jövőjének így három forgatókönyve lehetséges:

-annak megtartása
-új kormány létrehozása Danko és a hozzá közel állók nélkül, az SNS néhány képviselőjének megszerzésével
-előrehozott választások

 

Az, ahogyan ma az SNS és Smer képviselői nyilvánosan zsarolják egymást, azt az érzést kelti, hogy az első verzió nagyon nehezen hajtható végre. De tudjuk, megint csak a hatalomról és sok pénzről van szó.

 

Aktuality.skKomentár Petra Bárdyho: Vydierajú Roberta Fica, aj Andreja Danka

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!