Ha már az élelmiszerek csomagolásairól töröljük a kereszteket, akkor mit tennénk akkor, ha Benetton előrukkolna egy olyan kampánnyal, ahol a pap egy apácával csókolózik? Ne adj Isten, a pápa egy imámmal?

 

2011-ben az olasz Benetton divatmárka egy olyan kampánnyal hozakodott elő, ahol XVI. Benedek pápa az egyiptomi imámmal, Ahmeda Mohameda el-Tayebbal csókolózik. A kontroverz fotó a gyűlölet elleni, a toleranciát támogató kampány részeként készült. (…) A Vatikán tiltakozását fejezte ki a pápáról készült kollázzsal kapcsolatban, és miután perrel fenyegetőztek, Benetton eltávolította a képet.

 

Még 1992-ben ugyanez a divatmárka előrukkolt a híres Olivier Toscaninak azzal a képével, ahol egy fiatal pap egy apácával csókolózik. A fotóval a cölibátust szerették volna kétségbe vonni, de ismételten a katolikus egyház és a hívők haragjával találták magukat szemben. Mindezek ellenére tíz évvel később, 2002-ben Toscani újra egy kontroverz témához nyúlt.. Az Amen filmez készült plakáton (a film a Vatikán és nácik együttműködéséről szólt a II. világháború alatt) Toscani összekapcsolta a keresztények szimbólumát, a keresztet a náci horogkereszttel.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: imdb.com

 

Ezek a témák tényleg kontroverzek. Ezek mellett a dolgok mellett a keresztek kiretusálása a termékek csomagolásairól ártatlan dolognak tűnhet. A fogyasztók többsége egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a muszaka konzerv megvásárlásakor kereszt vagy hatágú csillag van-e a csomagoláson. Az embereket nem a szimbólum, hanem a tartalom érdekli. Főleg akkor, ha a szimbólum nehezen észrevehető.

 

(…)

 

A kereszténység védelméről azonban nemcsak az őszinte keresztények beszélnek, hanem azok is, akik a kereszténységet a politikai céljaikra szeretnék felhasználni. A Marián Kotleba zakója szegélyén kitűzött kereszt olyan dolog, ami a vallási szimbólumokkal való visszaélésére érzékeny keresztényeket igazán kellene, hogy bántson. Pont ez az, amitől el kellene határolódniuk, hiszen a vallással való visszaélés és az extrémisták által végzett kereszténygyalázás sokkal veszélyesebb, mint a muszaka csomagolásáról eltörölt kereszt.

 

Fotó: TASR

 

Aktuality.skKomentár Petra Bárdyho: Pápež sa bozkával s imámom, kríž na saku Kotlebu

Nyitókép: Benetton

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!