Elég egy Zeman ahhoz, hogy a cseh–ukrán barátság komoly válságba kerüljön. Erre azt szokták mondani, hogy destruktív realizmus.

 

Inkább vad realizmus?

 

A cseh államfő kijelntése reális. Igen. Ez az első és egyetlen előnye.

 

 hirdetes_300x300  

Zeman gondolkodása (már amennyiben egyáltalán gondolkodásról beszélhetünk) ebben a hitben zajlott: Ami megtörtén, az megtörtén. Barátaim, kérem, törődjetek már bele a valóságba. Hagyjátok a Krímet az oroszoknak. Ne nézettek folyton hátra, hanem próbáljátok meg kihozni ebből a slamasztikából a legtöbbet.

(…)

 

Az öregúr természetes az üzletre gondolt. Ez azonban nagyon kényes dolog, hiszen az ukránok önérzete teljesen más. Gázért és szénért eladni a büszkeséget szovjet modellre vall. (…)

 

Az annektálás jóval nagyobb probléma, mint egy focimeccs játékvezetőjének rossz döntése , ami miatt a szurkolók három estén át dühöngnek, majd egyszerűen megfeledkeznek róla. Valószínűleg sokan gondolják ugyanazt, amit Zeman, mégsem merik kimondani. Tudják, hogy az Ukrajnával kötött szövetség nem a legkönnyebb befektetések közé tartozik, de másképpen meg nem megy.

(…)

 

Zeman ismét megmutatta, hogy a mértéktartás művészete számára spanyol falu. Valószínűleg úgy gondolj, hogy az ő korában már bármit mondhat és csinálhat.

 

Azonban egy idős úr efféle szabadszájúsága – ami még néha szimpatikus is – nem jó semmire, ha azzal egy olyan ország külpolitikáját bonyolítja, amelyik hajlandó volt az orosz érdekkörből kiszakadni.

 

Ismét megmutatkoznak a polgárok általi elnökválasztások szélsőséges határai: akár egy szerencsejátékosból, vagy egy ignoránsból is válhat államfő.

(…)

 

Aktuality.skKomentár Ľubomíra Jaška: Zeman dostane od Moskvy lacnú dovolenku na Kryme

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!