A munkabér növelése, pláne az éjjeli műszak órabérének emelése dicséretes dolog. Az éjszakai műszak ledolgozásával azonban a kormányfő nem lépett előre ebben az ügyben. Ígéretei teljesítése helyett a sajtónak csak ezt a kis színházat mutatta be.

 

Fantasztikus dolog, hogy van olyan tehetséges hegesztőmunkásunk, aki 497 forrasztást csinál meg, míg a többiek csak 300-350-et. Robert Ficonak azonban mi, adófizetők dobjuk össze a kormányfői fizetést. Ha rendesen dolgozna és megvalósítaná politikai céljait, nem kéne hegesztőset játszania.

 

A munka ára Szlovákiában még mindig csak negyede a németországinak

 

 hirdetes_300x300  

„Miért keres csak harmadannyit az a pozsonyi munkás, aki a Volkswagenben (…) olyan luxusautókat gyárt le, mint a Porsche Cayenne, mint 300 kilométerre nyugatabbra lévő kollégája?”

 

méltatlankodott Fico – jogosan és helyesen – a Smer közgyűlésén egy évvel ezelőtt. De mit ért el ezzel kapcsolatban az elmúlt évben? Abszolúte semmit. A közös európai minimálbér egyezményéhez semmivel sem kerültünk közelebb, a szlovákiai minimálbér ráadásul még mindig csak negyede a németországinak.

 

Mikor felszólalhatott volna, hallgatott

 

A kormányfő minimum egy alkalmat elszalasztott, hogy kiálljon a fenti probléma orvoslásáért. Amikor a francia elnök, Macron kérte – és megkapta – a kiküldött munkásokra vonatkozó jogszabályok szigorítását.

 

Az [akkori] cseh kormányfő, Sobotka legalább kinyitotta a száját és elmondta, hogy ha a csehek és a szlovákok a [nyugati] vendégmunkásokat kénytelenek a nyugati bérszínvonalon fizetni, akkor a nyugati cégeknek is illenék annyit fizeti a szlovák és cseh munkásoknak, mint a nyugati alkalmazottaiknak.

 

Fico akkor nagyban hallgatott. Lehet, hogy Fico tényleg tehetséges hegesztő, de mint kormányfő sokkal többet keres – tehát nagyobb politikai eredményességet kéne produkálnia, mint szombatról vasárnapra virradóra. Vagy, kormányfőként tegye le a lantot, és álljon futószalaghoz. Ha ilyen jól megy neki a forrasztás, nem kizárt, hogy pályát tévesztett.

 

Mert kormányfőként nem tett semmit azért, hogy a szlovákiai béreket a nyugatiakhoz közelítse. És ezen az éjjeli színjátéka sem változtat.

 

Aktuality.sk, Komentár Zola Mikeša: Fico mal za tým pásom na nočnej možno aj zostať

Nyitókép: Aktualoty.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!