(…)

 

Peter Pellegrini autonóm miniszterelnök, vagy hallgat a koalíciós tanács döntéseire?

 

Az összes miniszterelnök autonóm. Ez a személyiségéből, a mentális beállítottságából és az érettségéből ered. Azokat a lépéseket is figyelemmel kísérem, amelyeket Peter Pellegrini a saját döntései alapján hoz meg. (…) Én látom, hogy autonóm módon is képes a döntéshozásra, de azokat a döntéshozatalait is látom, melyek összhangban vannak a Koalíciós Tanács akaratával. Amennyiben a kormány olyan törvényeket terjesztene be, amelyeken a Koalíciós Tanács nem egyezett meg, akkor a kormány nem sokáig tartana ki.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Milyen szerepe van Peter Pellegrininek a Koalíciós Tanácson? Csak ül és hallgat, vagy javasol is bizonyos dolgokat?

 

Sejtem, hogy mire megy ki a játék ezekkel a kérdésekkel, úgyhogy egy dolgot mondhatok – mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Mindig minden annak az embernek a személyiségétől és jellemétől függ, aki benne van az irányításban és az adott tisztségben. Az ember vagy erős, hallgat és szorosan csak a második helyen kullog, vagy autonóm. Én úgy vélem, hogy Peter Pellegrini nagyon nehéz politikai helyzetbe csöppent. (…)

 

Ezek a kérdések Peter Pellegrini és Robert Fico kapcsolatára vonatkoznak. Pellegrininek tudatosítania kell, hogy a mandátumát a Smer-SD politikai párttól kapta. Természetes, hogy ebben az esetben tisztelettel fordul a Smer-SD párt elnöke felé, hiszen még mindig ő az elnök, aki a pártot irányítja. De ez a Smer belső dolgai közé tartozik.

 

Mi az Ön kapcsolatára vagyunk kíváncsiak Peter Pellegrinivel. Egyenrangú partner az Ön számára? Mert például a múltban az RTVS ügyével kapcsolatban Marek Maďaričot nem tartotta egyenrangú partnernek.

 

Az RTVS-nek gazdasági problémái vannak. Míg az RTVS-ben 3000 ember dolgozik, addig a tűzoltóságnál 4000. Kérdem én, mit csinál 3000 ember az RTVS-ben? Azért keveredtem konfliktusba Marek Maďaričcsal, mert szerintem az RTVS-t aranyfüstbe burkolva prezentálják a nyilvánosság előtt.

 

(…) A politikában természetes hierarchia van úgy, ahogy az Önök szerkesztőségében is. A politikai hierarchia az ember autoritásából és személyiségéből, valamint a választóktól kapott mandátumából és annak megvalósításából bontakozik ki. Az csak természetes, hogy én az SNS-szel kiharcoltam azt, hogy a Koalíciós Tanácson a politikai párt elnökével beszélhessek.

 

A politikai párt elnöke az én partnerem a tárgyalásokon. Az én partnerem Robert Fico és Bugár Béla. A parlament–kormány szintjén Peter Pellegrini a partnerem. Tisztelem a funkcióját, de vele nem tárgyalhatok azokról a politikai dolgokról, amelyekről Robert Ficoval tárgyalok, aki nem más, mint a párt és a képviselői klub elnöke. Peter Pellegrininek tiszteletben kell tartania a Smer politikai irányvonalát.

 

Jelenleg a nyugdíjkorhatár bevezetéséről szóló alkotmánytörvény-javaslat a legújabb téma. Ha Peter Pellegrini ellene lenne ennek a javaslatnak, mint tenne?

 

Tisztelettel meghallgatom a kormányfőt, majd a Smer elnökéhez fordulok.

 

(…)

 

Ön ma valós konkurenciát jelent Fico számára. Mindemellett még a koalíciós partnere is.

 

Robert Ficonak figyelembe kell vennie, hogy nekem is megvannak a saját témáim, és nekem ügyesebbnek kell lennem ahhoz, hogy a választók engem vegyenek észre. Ez egy játék. Ez a professzionális hozzállásról szól. Politikai póker.

 

A koalíciós krízisből adódó problémákat már sikerült megoldania a Smerrel? Nem fog valami hasonló történni, mint tavaly?

 

Ezt soha nem lehet tudni. Én csupán a saját témáimat, a saját teremet kerestem. Abban az esetben, ha az egyik pártelnök a másik pártelnöknek a kávé főzőcskézője lesz, akkor az az adott pártnak és politikájának is a végét jelenti. Ezért kellett megtalálnom a saját helyemet. (…)

 

Gyakran mondom Ficónak és Bugárnak, hogy amikor anno a tévében láttam őket tapasztalt politikai matadorokként, akkor mindig azt mondogattam, hogy itt az ideje, hogy távozzanak a politikából. Majd én megoldok mindent. Isten pedig úgy rendezte, hogy ma egy asztalnál ülök velük.

 

Tehát idén már egy más politikus lett Önből?

 

2010-ig nem foglalkoztam a politikával. 2012-ben egy olyan pártnak lettem az elnöke, amelyik 3,5 %-kal rendelkezett, üres volt a kasszája és rendkívül rossz híre volt. 2015-ig naponta rengeteget tettem azért, hogy ismét elérjük az 5 %-ot. Nem akartam magamat eladni. 2016-ban parlamenti pártként mutattam be az SNS-t. Utána pedig átéltem azt, hogy az SNS egy kormányba került a Smerrel és a Most-Híddal.

 

A parlament elnöke lettem, majd egy töréspont következett az életemben. A Kramáre kórházban kötöttem ki, ahol egy daganatot távolítottak el a szervezetemből. Egy asszony négy napon keresztül forgatta és mosta a testem. Akkor nagyon sok dolgot tudatosítottam. Azóta nagyok sok mindenhez alázattal és tisztelettel viszonyulok. Próbálok a dolgokra felülnézetből, érzések nélkül tekinteni.

 

(…)

 

Aktuality.skAndrej Danko: Pellegriniho si z úcty vypočujem a idem rokovať s Ficom (rozhovor)

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!