Az egykori szocialista államok lassan elveszítik azt, amiért a második világháború befejezése óta áhítoztak.

 

Katasztrofálisan hangzik, amikor azt kell leírnunk, hogy az egykori miniszterelnök eladta az országunkat az oligarcháknak, a szervezett bűnbandák pedig uralmuk alatt tartják Szlovákia legbefolyásosabb embereit. Mindemellett az is katasztrofális, hogy a rendőrség közeli viszonyt ápol az egyik politikai párttal és azzal az oligarchával, aki az SBS-re párhuzamos rendőrségként vagy éppen titkosszolgálatként tekint.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

A média támadása

 

Szintúgy leírhatjuk azt is, hogy az elmúlt években Szlovákia egy olyan hellyé vált, ahol az európai maffia egymásnak adja a kilincset.

 

(…)

 

Aztán áttekintünk a szomszédos Lengyelországba, és azt látjuk, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt átvette a hatalmat először az Alkotmánybíróság, majd a Legfelsőbb Bíróság felett is, ahol ebben a hónapban több mint 20 bírónak idő előtt nyugdíjba kellett vonulnia.

 

(…)

 

Abban az esetben, ha a politikusoknak nem sikerül megszerezniük a stratégiailag fontos médiák támogatását és megértését, akkor vagy támadásokat szerveznek ellenük, vagy olyan terveket eszelnek ki, amelyekkel meggyengíthetik őket. (…)

 

Orbán és a hoaxai

 

A magyar helyzet szintén riasztó. Orbán Viktor a liberális demokrácia ellenzője. Úgy tűnik, hogy senki sem értette meg az ún. antiliberális demokráciáról szóló felfogását, ezért úgy döntött, hogy az ún. keresztény demokrácia gondolatatit fogja terjeszteni.

 

Ez az elnevezés azonban nem más, mint marketingfogás. Hiszen a keresztény demokrácia sokkal barátságosabban hangzik, mint az antiliberális. Érdemes figyelemmel követni, hogy Orában EU-s kritikája Brüsszelben és az európai pénzeknél kezdődik, illetve ott is fejeződik be. Az európai konzervatívok között Orbán jó pozícióval rendelkezik, így tudatosítja, hogy az Európa-ellenes agendáját bizonyos határok között kell tartania.

 

Orbán az összes stratégiailag fontos médiát kézben tartja. Ezek pedig országszerte az 1989 előtti időszakhoz hasonló propagandát terjesztik. Vagyis a kormány és a párt sikereiről beszélnek, kritikát pedig nem engedhetnek meg. Hiszen nincs is mit megkritizálni, vagy mégis? Orbán a kampányát összeesküvés-elméletekre és hamis hírek, valamint hoaxok terjesztésére állította fel.

 

Veszélyeztetik a rendszert

 

A cseh kormányfő, Andrej Babiš meggazdagodásának története már ismert sztorinak számít. Azt is mindenki tudja, hogy összepaktált a kommunistákkal azért, hogy hatalomhoz jusson. Az a konspirációs hullám, ami elérte Csehországot, szintén nagy problémának számít.

 

Mit jelent mindez? Azt, hogy Közép-Európában a demokrácia vesztésre áll. Mégpedig olyan populista pártoknak köszönhetően, mint a Smer, a PiS, a Fidesz vagy az ANO. Ezek ugyanis nem olyan pártok, melyek értékeket képviselnének és világos elképzelésekkel rendelkeznének azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne a saját országuknak vagy a közös Európának segíteni. Ezek a pártok nem a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás és az egyenlőség értékeit képviselik.

 

(…)

 

Ezek a pártok tudatosan gyengítik a demokrácia intézményét, és ezzel együtt veszélybe sodorják a demokráciát, mint rendszert. Úgy viselkednek, mint a Szovjetunió és a kommunisták 1945 után. Ők viszont sokkal szofisztikáltabb fegyvereket használnak fel mindehhez.

 

Aktualtiy.skKomentár Petra Bárdyho: Stredná Európa má vážny problém, zabíjajú demokraciu

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!