Hülyeség lenne alábecsülni Robert Ficot, hiszen egyáltalán nincs oka arra, hogy politikai nyugdíjba vonuljon.

 

Egy dolog az erkölcs, az etika és az önvizsgálat, másik dolog a kormányzás iránti vágy. Robert Fico pedig nagyon jól ismeri ezt a vágyat.

 

Amikor Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után gúnyos mosollyal az arcán átadta a lemondását Andrej Kiska államfőnek, majd hozzátette, hogy nem megy sehova, akkor igazat mondott.

 

 hirdetes_300x300  

Egyedül nem képes arra, hogy felelősséget vállaljon azért az állapotért, ami abban az országban uralkodik, amit irányít.

 

Mindez semmit sem változtat a dolgokon. Csupán megrajzolja egy olyan embernek a jellemét, aki a „biztonság, szolidaritás, baloldal, emberek megmentése” szavakat csak a saját politikai céljainak elérésére használja, mivel ezeknek a szavaknak a tartalma, sajnos, idegenül hangzik számára.

 

Mi segít Ficonak?

 

Robert Fico a lemondása után nem távozott, bár a közösségi oldalakon közzétett videóin gyakran fest úgy, mint egy boldogtalan, dühös egyén, aki bármire képes. Úgy tűnik, hogy ez a stratégia bejön, hiszen a választók 20%-a még mindig bizalommal van iránta.

 

Fico továbbra is Szlovákia legerősebb pártjának elnöke. Annak ellenére, hogy Ján és Martina gyilkossága, valamint a masszív tüntetések után a smeresek elveszítették a szavazótáboruk támogatásának egy részét, úgy tűnik, hogy sikerült megállapodniuk a stabil 20–21 százalékon. Ez pedig több aspektusnak is köszönhető:

 

1.) a Smer azon kampánya, miszerint Soros György befolyással van a szlovákiai történésekre sikeresnek bizonyult, hiszen a választók egy része elhitte,

 

2.) Peter Pellegrini munkája meghozta gyümölcsét. Az új kormányfő, aki többé-kevésbé a Koalíciós Tanács szóvivője, na és persze Robert Fico meghosszabbított keze, Andrej Kiska államfő után a második legmegbízhatóbb politikus lett Szlovákiában (Focus-felmérés, 2018 áprilisa),

 

3.) az ellenzék rossz politikája, ami nem kínál adekvát alternatívát a jelenlegi koalícióval szemben,

 

4.) az ellenzékből hiányzik az egyesülés iránti igyekezet, nem keresnek megoldásokat, sem olyan alkalmas, programmal rendelkező vezetőket, akik képesek lennének megszólítani a választókat,

 

5.) az új pártok eddig nem rendelkeznek elegendő választói támogatással, így továbbra is 5% alatt tántorognak.

 

(…)

 

A politikai pártok krízise

 

A nagy botrányok, sőt legutóbb a vietnami vállalkozó elrablásának ügye miatt sem csappant meg a Smer támogatottsága, az ellenzék pedig képtelen a választók nagy részének megszólítására. Mindez pedig azt a benyomást kelti bennünk, hogy Fico és a Smer még jó hosszú időre bebetonozhatja magát a kormányba.

 

Ez pedig megerősíti a pártdemokrácia válságát Szlovákiában. Az emberek elveszítik bizalmukat a politikai pártokban. Amennyiben nem alakulnak olyan új pártok, melyek képesek lesznek megszólítani azokat az embereket is, akik nem járnak választani, akkor nagy az esélye annak, hogy a válság egyre mélyebb lesz. Világos, hogy a jelenlegi parlamenti pártok nem képesek arra, hogy megszólítsák a szavazni nem járókat, így csak az egyikből a másik pártba dobálják át a választókat.

 

(…)

 

Képzeljék el, hogy pár év múlva Kotlebáék vagy más extrémisták fogják támogatni a szlovák kormányt – például a smereset. Elképzelhetetlen? Pedig ehhez vezethet a politikai pártokba vetett bizalom elveszítése, ami Szlovákiában egyre inkább mélyül.

 

Fico nem távozott. A politikai marazmus pont a kezére játszik.

 

Aktuality.sk, Komentár Petra Bárdyho: Fico naozaj neodišiel, bude tu ešte dlho

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!