Fico Smerje vesztésre áll. Már nincs, aki politizáljon. Csupán az üzletemberek maradtak.

 

Az RTVS és a Markíza vasárnapi vitaműsorai megmutatták, hogy a Fico-féle Smer súlyos válságban van – főleg belső válságban.

 

A felmérésekben a Smer-SD a 22%-val még mindig Szlovákia legnépszerűbb pártjának számít. Csakhogy Robert Ficonak már sem az ereje, sem a karizmája nem a régi. Ezért is beszélhetünk a Fico-féle Smer kríziséről.

 

 hirdetes_300x300  

Érdekes csoportok

 

A Smer-SD egy két pilléren – politikai és üzleti – álló stabil párt volt. A politikai pillérről Marek Maďarič, Erik Tomáš, Boris Zala, Ján Richter és természetesen Robert Fico gondoskodott. Az egész párt lényegében ezen alapult.

 

Na és persze itt volt az üzleti szárny is, amit az elhunyt Pavol Paška, Robert Kaliňák, Ján Počiatek, Peter Žiga, Viktor Stromček és Martin Glváč képviselt.

 

(…)

 

A megtört Fico

 

Míg az üzleti szárny tartja magát, addig a politikai szárny szétesőben van. Marek Maďarič, aki egész végig azon dolgozott, hogy a Smer ilyen sokáig hatalmon legyen és kormányozhasson, lassan már nem is tartozik ehhez a párthoz.

 

Boris Zala már a múltban is kritizálta a pártvezetést, és a pártból való kilépését kérte. Erik Tomáš pedig a Markíza élő adásában mossa kezeit, és védekezik azzal, hogy ő már nem dolgozik Fico szóvivőjeként…

 

Fico pedig az RTVS élő adásában nem tudta magát kontrollálni Richard Sulíkkal szemben. Emellett úgy néz ki, mintha fárad lenne, sem motivációkkal, sem ép érvékkel nem rendelkezik.

 

Repüljünk vissza az időben 3–4  évet, és képzeljük el azt a helyzetet, amikor Richard Sulík élő adásban azt mondja Robert Ficonak, hogy legszívesebben rács mögött látná őt. Sulíkon egy cérnaszál sem maradt volna szárazon. Most meg? Fico megtörten ül, és csak annyit kérdez, hogy miért is kéne börtönbe vonulnia…

 

Hatalmas probléma

 

(…)

 

A Smernek egy egyetemes problémát kell megoldania. Ez pedig nem az államfőjelölt nevének beharangozása. Itt nem erről van szó. Sőt, ahhoz, hogy a pártban lecsillapítsák a kedélyeket, senkit sem szabadna indítaniuk.

 

Elsősorban az lenne a feladatuk, hogy olyan embereket találjanak, akik igenis politizálni akarnak. Még egyszer, PO-LI-TI-ZÁL-NI. A pártvezetésben már csak az üzletemberek, Fico és Pellegrini maradt.

 

Aktuality.skKomentár Petra Bárdyho: Porážka Ficovho Smeru v priamom prenose

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!