Ľudmila Babjaková (65) az első bírák közé tartozott, akik nyíltan rámutattak a szlovák igazságszolgáltatás harabinizációjára. Megalapította a Nyitott igazságszolgáltatásért kezdeményezést. Ma már külsősként szemléli a szlovák igazságszolgáltatás körüli történéseket. Nyugdíjba vonult.

 

Babjakovával a DenníkN újságírója, Veronika Prušová beszélgetett.

 

Štefan Harabin már nincs a Legfelsőbb Bíróság élén, mégsem emelkedett a bíróságok iránti bizalom. Miért?

 hirdetes_300x300  

 

A bizalmat könnyen el lehet veszíteni, de nehezebb megszerezni. Önmagában a váltás a legfelsőbb posztokon még nem billenti a mérleg nyelvét  a bizalom felé. A gondok ugyanis egymás után kerülnek felszínre, és ami a legrosszabb, hogy a döntéshozásba is átkerültek.

 

Úgy tűnik, Harabin még soha nem állt ilyen közel a bukáshoz, mint most. Hogy látja ezt a folyamatot a Bírói Tanács tagjaként, aki rengeteg támadást kapott tőle?

 

Harabin nem érdekel. Sok támadást kaptam tőle. De a legjobban azokban csalódtam, akik hallgattak. Tőle tudtam, hogy mire számíthatok. Nem voltam felkészülve azonban az elutasító tekintetére azoknak, akik hallgattak, és valójában így támogatták őt.

(…)

Ha a nyugdíjaztatott bírákról beszélünk, a Smer 170 eurós kiegészítést javasolt számukra. Önnek,  nyugdíjasként, szüksége van  erre a megemelt összegre?

 

A magam nevében annyit mondhatok, hogy a kiegészítéssel együtt körülbelül havi 1500 eurót kapok. A bíráknak nincs szükségük ilyen emelésre. Nem a bírák nyugdíja most legfontosabb feladat.

(…)

 

Jövő héten dönt a parlament az új alkotmánybíró-jelöltekről. Mit gondol a Smer jelöltjeiről, Jana Laššákováról és Mojmíra Mamojkáról?

 

Az alapprobléma nálunk ezekkel a jelölésekkel az, hogy nem előzi meg széleskörű vita őket. Azon kívül, hogy ezek a személyek bemutatkoznak a parlamentben, sokat nem tudunk róluk. Miért ne ismerhetné meg a közvélemény közelebbről is őket? Az ilyen választások mindig gyorsan lezajlanak, betartva a formai elvárásokat. Akárki, aki befejezi a főiskolát és 15 évig jogászként dolgozik, még nem válik alkalmassá alkotmánybírának.

 

Szétosztják a sajátjaiknak?

 

Így is nevezhetjük. De leginkább arról a törekvésről szó, hogy hasonló világlátású embereket rakjanak a bíróságra.

(…)

 

Meg lehet tippelni, hogy a bírók hány százaléka végzi tisztességesen a dolgát?

 

Ki merem jelenteni, hogy többségük, akár kétharmaduk is. Csak sajnos tudja, hogy mondják: egy csepp olaj egy teljes hordó tiszta vizet is képes beszennyezni.

 

Ľudmila Babjaková: Mám dôchodok 1500 eur, sudcovia na zvyšovanie nie sú odkázaní

(Veronika Prušová, DenníkN)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!