Lucia Žitňanská bejelentése, hogy távozik a politikából, a háttérinformációk szerint a Most-Hídban nagyobb riadalmat keltett, és Bugár Béla dühösebb volt, mint mikor bejelentette, hogy lemond a miniszteri posztjáról. (…)

 

Még Žitňanská nélkül is maradnak valamilyen szlovák választói – azok a dél-szlovákiaiak, akik hasonló okokból szavaznak a Most-ra, mint sok magyar. Pragmatikusan, azt a pártot látják benne, amelyik bárkivel kormányra lép és ezért cserébe segíteni tud a régóta elhanyagolt és alultáplált régióknak.

 

Ez még mindig bejön a Most-nak, a déli szavazóik továbbra is bíznak benne, vagy azért akarnak szavazni rá, mert nincs jobb. Az MKP még rosszabbul áll, azok a szlovák pártok pedig, mint a Progresszív Szlovákia, akik el tudtak csábítani néhány polgári gondolkodású magyar választót, egyelőre még semmit sem mutattak.

 

 hirdetes_300x300  

Ráadásul a felmérések szerint a Most-hoz pártolnak át az MKP szavazói. Míg a Most a szlovák választói távozása ellenére is 6 százalék körül maradt a felmérések szerint, addig a parlamenten kívüli MKP preferenciái esnek. Úgy tűnik, hogy az MKP egykori szimpatizánsai is megértették, hogy pártjuk visszakerülését a parlamentbe vagy a kormányba hiába várják. És pusztán pragmatizmusból jobb az olyan párt a nagypolitikában, ami valamit azért el tud intézni, mint a zéró képviselet.

 

Dilemmájuk annál kisebb, minél kisebb a különbség a Most és az MKP között, miközben a Most lassan újra etnikai magyar párttá válik. (…)

 

Bugár és társai számára azonban ennek ellenére ez rossz hír. A szlovák választók elvesztése nekik a politikai biztonság elvesztését is jelenti. A magyar szavazótábor kicsi, két pártot nem képes fenntartani. Ha a Most nem tud újra egyesülni az MKP-val, az mindkét párt számára könyörtelen harcot jelent a túlélésért, amibe masszívan beavatkozik majd az önkényuralmi budapesti rezsim is.

 

Bugárék vagy szembemennek Orbánnak, a propagandájának és pénzének, vagy meg kell majd győzniük Orbánt, hogy számára a megújított, tisztán magyar Most ígéretesebb szövetséges, mint az örök vesztes MKP. (…)

 

Egy azonban biztos. A Most-Híd definitíve befejezte. Már csak a Híd marad, ami talán megőrzi a nevét, de hídként csak arra fog emlékeztetni, mint ami 2001-ig Párkányban állt és a folyó közepén ért véget. Az új Hídnak csak egy vége lesz, és senkit sem fog összekapcsolni senkivel.

 

dennikn.sk – Peter Morvay: Most definitívne skončil, zostáva len Híd. A ten už nič nespája

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!